Nyitókép: rtvs live (reprofoto)

 

A jelenlegi megállapodás a szlovák értelmezés szerint úgy néz ki, hogy az ország euróban fizet a gázért a Gazprom banknak, ahol van egy másik, rubel alapú számla is. Az euróról rubelra való átváltást a Gazprom bank végzi – magyarázta Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter a köztévé 5 perc múlva 12 című adásában.

 

Putyin ugyanis a napokban bejelentette, hogy Oroszország rubelban fogja kérni a nyersanyagaiért való fizetést.

 

Sulík elmondta azt is, hogy erre Szlovákiának május 20-ig van ideje, addig várhatóan a napi gyakorlat megmutatja majd az új rendszer működését. Szlovákia az oroszokkal kötött egyezség értelmében a következő hónap 20-ig fizet a földgázért, a márciusi hónapot azonban már március 31-én rendezte.

 hirdetes_300x300  

 

Sulík: Az orosz obstrukció érthető

 

A gazdasági miniszter szerint ez egy plusz obstrukció Putyin részéről, amellyel Szlovákia meg fog birkózni. Az ország elmondása szerint ha kell, rubelben fog fizetni, amennyiben ez a feltétele annak, hogy legyen elég nyersanyag az országban.

 

A mellékelt ábrán az látható, hogy mennyire függőek Európa egyes országai Oroszországtól, illetve hány százalékon áll a saját tartaléktároló kapacitásuk. Szlovákia egyúttal felkészült arra is, hogy hajókkal cseppfolyós állapotban is beszerezze a földgázt, ahogy erre már sor is került a közelmúltban.

 

A mellékelt ábrán az látható, hogy mennyire függőek Európa egyes országai Oroszországtól, illetve hány százalékon áll a saját tartalék tároló kapacitásuk. Kép forrása: rtvs

 

Vitapartnerével, Peter Pellegrinivel egyetértettek abban, hogy dollárról rubelra való áttérés várhatóan az orosz fizetőeszköz megerősödését fogja jelenteni. A kérdés csak az, milyen lesz a konvertálás, azaz az átváltás árfolyama.

 

A Slovnaft garanciákat adott

 

Sulík elmondta, hogy a magyar kézben levő Slovnaft ígéretet tett arra, hogy amennyiben a Družba vezetéken keresztül leállna a kőolajszállítás Oroszországból, a kőolajfinomító cég az exportot fogja majd vissza, hogy biztosítsa Szlovákia stratégiai szükségleteit a hazai fogyasztás számára.

 

Sulík kijelentette, hogy bár Oroszország részéről egyértelműen szerződésszegésről van szó, a rubel bevezetése érthető, hiszen eddig a dollár, illetve euróban érkező bevételeket Moszkva Európában más termékekre költötte. Mivel azonban szinten minden embargó és szankció alá esett, nincs hol elkölteniük az oroszoknak a fölgázért kapott dollárt és eurót, ezért érthető, ha rubelra váltanak.

 

Én gazdasági miniszter vagyok, az én elsődleges feladatom az, hogy legyen elég gáz Szlovákiában. Ha ezért rubelban kell fizetni, hát rubelban fogunk fizetni

 

– jegyezte meg.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.