Nyitókép: SITA

 

A Brüsszelben tevékenykedő szlovák EP-képviselők szerint Orbán Viktor választási győzelme után sem fog változtatni az Oroszországgal és Ukrajnával szembeni retorikáján.

 

A SITA hírügynökségnek nyilatkozó, Robert Fico pártjához tartozó Monika Beňová (Smer-SD/S/D) szerint Orbán kampányának nagy része Magyarország egyfajta neutralitására épült, és meg is fogja őrizni ezt az álláspontját.

 

A progresszív Martin Hojsík (PS/RE) azon a véleményen van, hogy Orbán már olyan messzire jutott, hogy elképzelhetetlen, hogy visszatérjen az eredeti retorikájához. „Ez az ember győzelmi beszédében Zelenszkijt is az egyik ellenfelének nevezte, ami a józan megítélés hiányát jelzi,“ fogalmazott Hojsík.

 hirdetes_810x300  

 

A kormánypárti liberális Eugen Jurzyca (SaS/ECR) úgy látja, hogy probléma, hogy Magyarország Ukrajna egyedüli olyan uniós szomszédja, mely nem engedélyezte területén keresztül a fegyverszállítást.

 

„Orbán továbbra is azt teszi majd, ami rövid távon előnyös a számára. Ha jó áron tud orosz gázt vásárolni, megteszi, még ha ez annak kockázatát is jelenti, hogy ezzel az orosz előrenyomulást finanszírozza,“ mondta Jurzyca.

 

A szintén progresszív Michal Šimečka (PS/RE), aki egyben az EP alelnöke is azt mondta, hogy Orbán már évek óta Putyin hű csatlósaként viselkedik, akitől naiv dolog elvárni, hogy megváltozik. Šimečka szörnyű jelzésnek értékeli, hogy Orbán ellenfelének nevezte az ukrán államfőt.

 

Az értékrendileg liberális, ámde kereszténydemokrata színekben politizáló Ivan Štefanec (KDH/EPP) meg lenne lepődve, ha Obán retorikája a győztes választások után megváltozna. „Ő folyamatosan csak a saját választóihoz szól, valójában azonban rontja a magyar érdekeket és a Kreml hasznos idiótájaként viselkedik,“ fogalmazott Štefanec.

 

A progresszív színekben EP-mandátumot szerzett Michal Wiezik (PS/RE) úgy látja, hogy a magyar kormányfő közelebb áll Putyinhoz, mint Európához, és Orbánt az EU-ban való maradásban már csak a gazdasági előnyök, a támogatási alapok merítésének lehetősége motiválja, de a demokratikus Európa értékei távol állnak tőle.

 

A smeres Róbert Hajšel (Smer-SD/S/D) azt várja, hogy Orbán marad a Moszkvával szembeni enyhébb megfogalmazásoknál, ugyanakkor nem fogja vétózni Brüsszel esetleges újabb oroszellenes szankcióit sem. „Otthon továbbra is mást fog mondani, ahol a nemzeti érdekek védelmére helyezi a hangsúlyt, szem előtt tartva az ország energetikai biztonságát és az nyersanyagok elérhető áron való biztosítását,“ reagált Hajšel.

 

SITA/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!