Nyitókép: SITA/AP Photo/Tim Ireland, File

 

A brit királynő családi körben ünnepli a 96. születésnapját norfolki birtokán. Idén azonban lesz hangosabb ünneplés is: június elején egész Nagy-Britanniában többnapos programsorozattal emlékeznek meg Erzsébet trónra lépésének 70. évfordulójáról.

 

Ágyúszóval köszöntötték Nagy-Britanniában több helyszínen a brit királynőt, akik csütörtökön lett 96 éves. Idén kapta el a koronavírust, amelyből szerencsésen felépült, de a járvány miatt már az elmúlt években visszavonultan élt. Egy évvel ezelőtt vesztette el férjét, Fülöp herceget. Két éve pedig egyik unokája, Harry herceg távolodott el a királyi családtól.

 

A leghosszabb ideje trónon lévő uralkodó

 

 hirdetes_810x300  

II. Erzsébet apja, VI. György halála pillanatában, nem egészen 26 évesen vált uralkodóvá. A fiatal királynőt csak a következő évben, 1953. június 2-án koronázták meg a Westminster apátságban. Így vált belőle hivatalosan is a Nemzetközösség hét államának vezetője: az Egyesült Királyságé, Kanadáé, Ausztráliáé, Új-Zélandé, Dél-Afrikáé, Pakisztáné és Sri Lankáé.

VI. György, így lánya sem volt eredetileg egyenes ágon trónvárományos. Mindketten György bátyja, VIII. Eduárd “jóvoltából” kerültek a brit trónra, aki lemondott arról, hogy feleségül vehessen egy elvált amerikai asszonyt.

 

II. Erzsébet 2015-ben döntötte meg az angol-brit monarchia abszolút uralkodási időrekordját, amelyet addig üknagymamája, Viktória királynő tartott. Az uralkodó már 70 éve ül a trónon.

 

Erzsébet maga a történelem

 

Erzsébet 13 éves volt, amikor kitört a második világháború. Húgával együtt Angliában maradtak. A háború ideje alatt hadnagyi rangban szolgált, és körbejárta az olaszországi hadszíntereket is.

 

II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinbourgh-i herceg 1947-ben kötöttek házasságot. Négy gyermekük született, közülük a legidősebb fiú, Károly walesi herceg a trónörökös.

Károly és Diana házassága megváltoztatta a királyi család imázsát. A királynőnek rossz éve volt 1992-ben: gyermekeinek magánéleti bonyodalmai és a windsori kastélyban pusztító tűz is felzaklatták.

 

Öt évvel később, miután Károly és Diana már elváltak, újabb tragédia sújtotta a királyi családot: Diana hercegnő 36 éves korában szörnyű autóbalesetben elhunyt Párizsban. II. Erzsébet, akinek kapcsolata nem volt felhőtlen Dianával, arra kényszerült, hogy nyilvánosan gyászolja meg őt.

 

Erzsébet királynő fontos szerepet töltött be a világpolitikai színtéren, uralkodásának 70 éve alatt a világ vezetőinek jelentős részével találkozott.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.