Nyitókép: Euronews

 

Az ország keleti részéről továbbra sem sikerül evakuálni a civileket. Zelenszkij szerint az oroszok más országokat is megtámadnak majd. Moszkva úgy látja, az ukránok miatt rekedtek meg a béketárgyalások.

 

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel telefonon igyekezett meggyőzni az orosz elnököt, hogy engedje a tűzszünetet és a humunitárius folyosók megnyitását Ukrajnában, de eddig eredménytelenül.

 

Oroszország szerint a tárgyalások Kijevvel zsákutcába jutottak.

 hirdetes_300x300  

„Most azért akadtak el a tárgyalások, mert egy másik javaslat, amely figyelembe veszi a korábban kapott ukrán észrevételeket, és amelyet öt nappal ezelőtt átadtunk az ukrán tárgyalófeleknek, továbbra is megválaszolatlanul maradt,”

 

mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

 

Az ukrán elnök sajnálatát fejezte ki, hogy Oroszország nem hajlandó fegyverszünetet kötni az ország keleti részén az ortodox húsvét idejére, és megismételte, hogy Ukrajna „csak a kezdet”, és hogy Moszkva több államot fog megtámadni, utalva például Moldovára.

 

Civilek rekedtek a frontvonal mögött

 

Az orosz erők átvették az irányítást Mariupol városa felett, de az Azovstal erőműt védők még ellenállnak. Moszkva azt állítja, ha a védők megadják magukat, evakuálhatják az ott rekedt civileket.

 

Közben műholdfelvételek megerősítik, hogy újabb tömegsírt fedeztek fel Mariupolban.

Az északi fronton, Harkivban folytatódtak a bombázások a polgári létesítmények ellen, civil áldozatokat, sebesülteket és rengeteg hajléktalant hagyva maguk után.

 

Ugyanakkor a legfőbb offenzíva keleten zajlik, ahol az orosz erők igyekeznek ellenőrzésük alá vonni Donbasz két régióját, ahol gyakorlatilag már 8 éve tart a háború.

 

Néhány kilométerre a frontvonaltól a helyiek a tagadás és a fatalizmus között ingadoznak, ahogy látják, hogy az orosz csapatok egyre közelebb kerülnek.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!