Nyitókép: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Kijevbe utazott Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytassanak megbeszélést. A Fehér Ház elismerte a tárgyalások tényét és közzétette, hogy az Egyesült Államok több mint 700 millió dolláros katonai célú támogatást nyújt Ukrajnának.

 

A pénz körülbelül felét Ukrajna kapja, a többit NATO-tagországok és más regionális szövetségesek között osztják szét. Az Egyesült Államok emellett 165 millió dollárért lőszert ad el Kijevnek.

 

Titokban tartott látogatás

 

 hirdetes_810x300  

Az amerikai diplomaták utazását biztonsági aggályok miatt titokban tartották, és csak akkor hozták nyilvánosságra, amikor átértek Ukrajnából Lengyelországba. A CNN-re hivatkozva a BBC azt írja, Zelenszkij elnök mellett Blinken és Austin találkozott más ukrán politikusokkal, így Dmitro Kuleba külügyminiszterrel, Olekszij Reznyikov védelmi miniszterrel és Denisz Monasztirszkij belügyminiszterrel is.

Zelenszkij előzőleg azt mondta, látogatói nem jöhetnek üres kézzel. Nem tortát vagy süteményt vár tőlük, hanem az orosz invázió elleni védekezéshez használható fegyvereket.

 

„Úgy gondolom, hozzájuthatunk azokhoz a fegyverekhez, vagy egy részükhöz, amelyekről korábban megállapodtunk az Egyesült Államokkal”

 

– fogalmazott az ukrán elnök.

 

In this image from video provided by the Ukrainian Presidential Press Office on Monday, April 25, 2022, U.S. Secretary of Defense Lloyd Austin, centre back to the camera, and Secretary of State Antony Blinken, third from left, and Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy, center, attend their meeting in Kyiv, Ukraine. (Ukrainian Presidential Press Office via AP)

 

Hétfőn a hatóságok megpróbálnak humanitárius folyosókat létrehozni Mariupolból, hogy a kikötővárosban rekedt több mint 100 ezer civil lakos távozhasson. Az ENSZ a harcok „azonnali leállítására” szólított fel.

 

ENSZ-figyelmeztetés: „Tízezrek élete forog kockán”

 

Ukrajna ENSZ-válságkoordinátora, Amin Awad azt tette közzé a Twitteren, hogy Mariupolban tízezrek élete forog kockán, köztük nőké, gyerekeké és idős embereké, akik számára azonnal lehetővé kell tenni, hogy biztonságosan távozhassanak, „mert holnap már késő lehet”.

Egyes jelentések szerint orosz csapatok a hétvégén is bombázták a mariupoli acélüzemet, ahol mintegy ezer civil tartózkodhat, Oroszország viszont tagadja, hogy civil célpontokra támadna.

 

Mindkét országban megünnepelték eközben az ortodox húsvétot. Vlagyimir Putyin orosz elnök egy moszkvai ünnepségen vett részt. Ukrajna-szerte sokan mentek el az ünnepi misékre annak ellenére is, hogy a hatóságok mindenkinek azt javasolták, hogy a biztonsága érdekében maradjon otthon.

 

Euronews/teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.