Nyitókép: Nagyszombat város közösségi oldala

 

Frissítve: 11.22 A megyei jogú város új logója szlovák alkotói szerint azt szimbolizálja, hogy:

 

 „Nagyszombat volt az első város a mostani Szlovákia területén, mely 1238-ban szabad királyi városi rangot kapott. Az új identitás része a szlogen is: A város, ahol királyi élni.“

 

A járási és megyei központ által a későbbiekben használt új, vizuális identitás része a logó is. Mégpedig egy nagy, nyomtatott T betű királyi kék színben, fölötte pedig egy arany királyi korona. A T a város szlovák megnevezésének, a Trnava-nak az első betűjét jelképezi.

 

 hirdetes_810x300  

Az új logót a különféle propagációs anyagokon, a közösségi médiában és a városi intézményekben fogják használni. A későbbiekben várhatóan a ruhaviseletre és különféle kiegészítőkre is felkerül, erősítve a lokálpatriotizmust.

 

 

A wikipedia szerint:

 

Nagyszombat Nagy Lajos király kedvelt tartózkodási helye volt, itt is halt meg 1382. szeptember 10-én. 1432-ben a husziták foglalták el, de kiűzték őket.

 

1543-ban ideköltözött az esztergomi érsek és káptalan, és 1822-ig itt is maradt. Itt kötött békét 1615. május 6-án Bethlen Gábor fejedelem II. Rudolf császárral, melyben Erdély függetlenségét biztosította. 1621. július 25-én itt verte meg Bornemissza János erdélyi serege Pálffy István császári ezredes seregét, július 30-án a várost is elfoglalta. 1635. május 6-án Pázmány Péter egyetemet alapított itt, ekkor a magyar kultúra központja volt.

 

Nagyszombatot IV. Béla király emelte szabad királyi várossá, ekkor Zumbotel néven említették.

 

SITA/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!