Nyitókép: imago stock & people via deutschlandfunk

 

Andrij Melnik, Ukrajna németországi nagykövete nem érzi úgy, hogy bocsánatot kellene kérnie Olaf Scholz kancellártól, amiért a napokban „sértődött májashurkának” („beleidigte leberwurst”, megj.) nevezte őt:

 

„Most nem arról van szó, hogy valaki bocsánatot kér-e vagy sem, hanem arról, hogy helyes politikai döntéseket hozzunk.”

 

– mondta Melnik, hozzátéve: nincs idő sértődöttet játszani, amikor emberéletek forognak kockán.

 

 hirdetes_810x300  

Scholz azzal váltotta ki a hisztiző Melnik dühét, hogy kijelentette: nem szándékozik Kijevbe utazni, miután az ukrán vezetés oroszbarátsággal vádolta Frank-Walter Steinmeier német államfőt. Steinmeier hetek óta készült Zelenszkijhez, ám Kijev leintette, mivel a „vád” szerint Merkel kormányzása alatt Steinmeier oroszbarát politikát folytatott.

 

Melnik a továbbiakban azt is a németek szemére vetette, hogy a Berlin által ígért páncélos-szállítmány ügyében egy „milliméter előrelépés” sem történt, pedig a német lakosság „már bizonyosan abban a hiszemben él, hogy a járművek már rég a fronton vannak”. Szerinte az is tűrhetetlen, hogy Németország mindössze 190 millió eurónyi katonai támogatást küldött, miközben a kis Észtország már több mint 200 millió euróval támogatta Ukrajnát.

 

Zelenszkij közben csütörtökön telefonon egyeztetett Steinmeier-ral és az egész szövetségi kormányon túl végül az államfőt is meghívta Kijevbe.

 

Körkép.sk via FAZ

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!