Nyitókép: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

 

Idén a győzelem napja előtt a legtöbben azt találgatják, hogy vajon mire készül május 9-én Vlagyimir Putyin orosz elnök, miközben a héten már több európai országban megünnepelték a második világháború végét a kontinensen. Németek, akik fókahalászoknak adták meg magukat, a több ünnepnap oka, és a „régi, békés idők”, mikor még Putyin mellett ott álltak a világ nagyhatalmainak vezetői Moszkvában, és együtt nézték az orosz katonai parádét. Érdekességek a győzelem napjáról.

 

Oroszország első győzelmi napi parádéját 1945. június 24-én rendezték meg. Sztálin átengedte a főszerepet Zsukov marsallnak, aki a moszkvai Vörös téren fogadta a parádét, ahová autó helyett fehér lovon érkezett. A parádé úgy ért véget, hogy 200 katona náci zászlókat és hadijelvényeket hordott a Lenin-mauzóleum talapzatához egy halomba, ahol aztán elégették őket. Ez a szimbolikus gesztus is mutatja, hogy a szovjetek számára ez a nap nemcsak a háború végét, hanem a nácizmus feletti győzelmüket is jelentette.

 

Éppen emiatt van annyira sok találgatás arról, hogy Vlagyimir Putyin elnök mit fog tenni az idei felvonuláson, mivel a Kreml az ukrajnai úgynevezett „katonai műveletet” az országban lévő állítólagos neonácik megsemmisítésének küldetésével indokolta.

 hirdetes_300x300  

 

Oroszországban sem volt minden évben ekkora ceremónia. A katonai felvonulást 1995-ig csak jubileumi években tartották meg. Borisz Jelcin elnök volt az, aki éves eseménnyé tette, mert szüksége volt a közhangulat javítására.

 

Az elmúlt évtizedekben Moszkva több száz külföldi vezetőt és politikust látott vendégül a győzelem napjának megünneplésére (a régi hagyomány az volt, hogy a Lenin mauzóleumon volt a díszpáholyuk, ezzel a hagyománnyal Putyin szakított azóta) A legnagyobb, legtöbb nemzetközi vendéget felvonultató parádét 2005-ben tartották: több mint 150 külföldi méltóság, köztük 50 állam- és kormányfő gyűlt össze a fővárosban, hogy együtt megünnepeljék a náci Németország felett aratott győzelem 60. évfordulóját, Vlagyimir Putyin oldalán.

Idén nem várnak külföldi vendégeket Moszkvába. A Kreml közleményben ezt azzal indokolta, hogy nem jubileumi évről van szó.

 

Euronews/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!