Nyitókép: foreignpolicy.com

 

A finn államfő és a miniszterelnök közös közleményben bejelentette: támogatják, hogy Finnország benyújtsa csatlakozási kérelmét a NATO-hoz.

 

Sauli Niinistö elnök és Sanna Marin kormányfő úgy fogalmazott, Finnországnak haladéktalanul be kell adnia tagsági jelentkezését. Reményüket fejezték ki, hogy az ehhez szükséges lépéseket gyorsan, pár napon belül megteszik Helsinkiben.

 

Csütörtöki közös nyilatkozatukban azt mondták, a nyugati katonai szövetséghez való csatlakozás megerősíti Finnország és egyben az egész szövetség biztonságát.

 hirdetes_810x300  

Az EU legészakibb országa a következő napokban, valószínűleg vasárnap dönt tagsági kérelmének hivatalos benyújtásáról. A lépés közvetlen következménye az ukrajnai orosz inváziónak és az európai biztonsági helyzet ebből eredő változásának.

 

Egy ilyen döntés történelmi jelentőségű lenne Finnország számára, amely már régóta el nem kötelezett ország, és több mint 1300 kilométeres határa van Oroszországgal.

 

A moszkvai vezetés szerint Finnország NATO-csatlakozása „egyértelműen” fenyegetést jelentene számukra, amely elégséges ok egy „szimmetrikus válaszra”. Mint Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kifejtette, a katonai szövetség bővítése és a NATO közeledése Oroszország határaihoz nem tenné stabilabbá és biztonságosabbá a világot és kontinensünket.

 

Oroszország saját biztonsága szempontjából elemezni fogja Finnország NATO-csatlakozásának következményeit – mondta Peszkov. Oroszországnak mintegy 1300 kilométeres határa van Finnországgal.

 

Euronews/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.