Nyitókép: RTVS live (reprofoto)

 

Részleteket nem akart elárulni, de hamarosan konkrét bejelentés pontosíthatja a kormány és a Slovnaft közti megegyezést az üzemanyagárak csökkentéséről.

 

A megnövekedett nyersanyagárak miatt ugrásszerűen megnőtt a benzin és a nafta ára az üzemanyagtöltő állomásokon. Ezt több ország igyekszik hatóságilag regulálni. Magyarország elsőként hozta meg ezt a döntést, melynek köszönhetően a felvidéki magyarok is, ha átmennek Magyarországra, autónként egy teli tartály esetén akár 30 eurót is spórolhatnak.

 

Szlovákiában a részben magyar kézben levő Slovnaft monopol, illetve oligopol helyzetbe van. A kőolajfinomító vállalat termelésének több mint 50 százalékát exportálja, a jelenlegi helyzetben pedig tízszeres nyereséggel dolgozik.

 hirdetes_810x300  

 

Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter hónapokon keresztül hiába várta, hogy Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter, akinek portfóliójába tartozik a téma, lépjen. Az SaS ellenben azzal magyarázkodik, hogy nem lett kinevezve az állami Monopolellenes Hivatal új vezetője, aki fel tudna lépni a Slovnaft ellen. Matovič az RTVS 5 perc múlva 12 című műsorában cáfolta, hogy az egyébként az SaS által kinézett állami hivatal lenne az, mely hatékonyan képes fellépni jelen helyzetben.

 

Világi Oszkár: A Slovnaft számára van alternatíva a Barátság kőolajvezeték helyett

 

Mint elmondta, Sulík passzivitása miatt saját kézbe vette a folyamatokat és intenzív tárgyalásokba kezdett a Slovnafttal.

 

„Csütörtökön is kétszer két órát tárgyaltunk a vállalat vezetőivel, és közel a megoldás,“

 

fogalmazott a pénzügyminiszter, aki részleteket egyelőre nem akart elárulni.

 

Kiszivárgott hírek szerint a Slovnaft, melynek anyacége, a MOL Magyarországon hatósági áras körülmények között árulja az üzemanyagot, azt szeretné, ha az árcsökkenést az állam vállalná magára az üzemanyag fogyasztási adókulcsának csökkentésével.

 

A vitaműsorban szereplő Viskupič visszautasította a vádakat, hogy Sulík a Slovnaft lobbistája lenne. Szerinte az árplafon nem szerencsés megoldás, mert az emberek hozzászoknak, és később nagyon nehéz megszüntetni azt. Matovič mindenesetre hamarosan bejelentést tesz az üzemanyagárakkal kapcsolatban. Mint elmondta, ennek hatása elhanyagolható lesz a szintén által előkészített, családoknak szóló masszív, 1,3 milliárd eurós családtámogatási csomaghoz képest. Ennek részleteiről ITT írtunk bővebben.

 

Gyermekenként havi 200 euró – Matovič (OĽaNO) bemutatta: Íme, a masszív szlovák családtámogatási tervezet

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.