Nyitókép: youtube, reprofoto

 

Oroszország továbbra is blokkolja az ukrán kikötőkben levő gabona exportját. Összesen mintegy 22 millió tonna búzát és árpát, mondta hétfő esti beszédében az ukrán államfő, Volodimir Zelenszkij.

 

Ez éhinséget idézhet elő a gabonabehozatalra szoruló országokban, mely újabb migránsválságot eredményezhet.

 

„Az oroszok valószínűleg ezt akarják,“ jelentette ki, megvádolva Moszkvát, hogy „készakarva idézi elő ezt a problémát, hogy egész Európának gondjai legyenek, Ukrajna pedig ne tudjon dollármilliárdokhoz jutni a kivitelből.“

 

 hirdetes_400x285  

Az orosz erők közben Sjevjerodoneck városának központja felé haladnak, mely Ukrajna északkeleti részén található, írja a CNN a luhanszki térség gubernátorára, Serhij Hajdajra hivatkozva. „Az oroszok megerősítették ellenőrzésüket a város északkeleti és délkeleti részén, és igyekeznek bekeríteni Sjevjerodoneck és Lysycsanszk városokat,“ mondta Hajdaj.

 

Elmondása szerint a térségben most nagyon súlyos harcok dúlnak, a helyzet továbbra is nagyon összetett, a városban alig van internet lefedettség. A szomszédos város, Lysycsanszk egyelőre ukrán ellenőrzés alatt áll, a tőle délnyugatra fekvő Bachmutu felé az út szabad, de már lövik és nagyon veszélyes megközelíteni azt.

 

Hajdaj arról is beszélt, hogy a térségbe naponta érkezik humanitárius segítség, a férfiak pedig igyekeznek evakuálni a lakosságot.

 

Eközben a nemzetközi térségben is új fejlemények vannak. Erdogan török elnök Putyinnal beszélt. Egyeztetésükön hangsúlyozta, hogy „lépéseket kell tenni a háború negatív következményeinek mérséklésére,“ és mielőbb békét kell kötni Ukrajna és Oroszország között.

 

Erdogan jelezte, hogy Isztambul kész otthont adni a két fél és az ENSZ tárgyalódelegációinak és vállalni a megfigyelő szerepét, ha azzal mindkét fél egyetért. Az orosz és az ukrán küldöttség utoljára március 29-én találkozott Isztambulban.

 

A most zajló EU-csúcs első napján a tagországok kormányfői elfogadták az Oroszországgal szembeni eddigi legsúlyosabb, hatodik embargócsomagot. Ennek értelmében az év végéig betiltják az orosz kőolaj felvásárlását, mégpedig 90 százalékban. Csak a Barátság kőolajvezetéken Magyarországra, Szlovákiába áramló kőolaj jelent ez alól időleges kivételt. Egészen addig, amíg itt is sikerül teljes értékű alternatívát kialakítani.

 

Az új szankciócsomag tartalmazza egyéni szinten is az utazási tilalmat és vagyonbefagyasztást, valamint az orosz Sberbank SWIFT-rendszerből való kiiktatását. A Sberbank a legnagyobb orosz pénzintézet. Továbbá három nagy orosz állami médiaszolgáltató pedig a továbbiakban már nem fog tudni sugározni az EU területén belül.

 

Körkép.sk összefoglaló, SITA, TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.