Nyitókép: SITA/AP

 

Kereken 100 napja tart az ukrajnai invázió. A második világháború óta nem volt olyan fegyveres konfliktus, amiben ennyi fiatal vált volna földönfutóvá – számolt be az UNICEF. A gyermekvédelmi világszervezet szerint Ukrajnában 3 millió, míg a külföldi menekülttáborokban további 2,3 millió kiskorú szorul azonnali humanitárius segítségre. Háromból két gyereknek el kellett hagynia az otthonát.

 

Az ENSZ adatai szerint az ukrán lakossá több mint negyede menekült el a harcok elől, összesen mintegy 13 millió ember. Azok akik maradtak, minden hajnalban bombariadóra kelnek, nincsen áram és víz a lakásukban és az élelmiszerük is fogytán.

 

A NATO főtitkára a Fehér Házban egyeztetett Joe Bidennel, majd arra figyelmeztetett: a háború bármeddig elhúzódhat.

 hirdetes_400x285  

Az a NATO feladata, hogy támogassa Ukrajnát és elismerje, hogy joga van az önvédelemhez. Eközben az is fontos, hogy megakadályozzunk egy újabb világháborút a NATO és Oroszország között.

 

Jens Stoltenberg hozzátette: a háborúk, természetükből kifolyólag megjósolhatatlanok éppen ezért nem tehetnek mást, mint hogy elnyúló hadviselésre rendezkednek be. Az ukránoknak sajnos magas árat kell fizetniük a harctéren a szabadságukért és a területi egységükért – mondta.

 

Eközben Volodimir Zelenszkij újabb három ország Kijevbe delegált nagykövetét fogadta az elnöki palotában, és mindegyikőjüktől ugyanazt kérte: fegyvert, fegyvert és fegyvert, hogy folytatni tudják az Oroszország elleni harcot.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!