Csaba
  • HUF: 407.73
  • USD: 1.03
  • 17 °C
  • 27 °C

Hirdetés (X)

Friss hírek

Újra műsoron a film, ami nem hagyja, hogy elfeledjük Trianont

A film célja, hogy emlékeztessen arra, hogy a magyarságnak szembe kell néznie fájdalmas történelmi múltjával

Nyitókép: archív

Nagyszabású történelmi drámával adózik a nemzeti összetartozás napján Trianon emlékének az M5. A Magyarországot megcsonkító trianoni békediktátum aláírásának körülményeit bemutató A beszéd – Apponyi a magyar ügy védelmében június 4-én este lesz látható a közmédia kulturális adóján.

 

A történelmi Magyarország számára a modern korban ismert legsúlyosabb büntetést szánták a győztes hatalmak: 1920 januárjában, Párizsban szembesült a magyar békedelegáció az Antanthatalmak békefeltételeivel. Az Apponyi Albert vezette küldöttségnek mindösszesen egy napot szántak, hogy megfogalmazza ellenérveit a szigorú feltételekkel szemben: így született meg a 20. századi magyar történelem egyik legnagyobb hatású beszéde.

 

Gróf Apponyi Albert üzenete Amerikának: Ne feledjék Magyarország érdemeit

 

Apponyi Albert gróf felszólalásának 100. évfordulóján, 2020-ban dokumentumfilm készült a történelmi jelentőségű szónoklatról, amelynek producere Kálomista Gábor, főszereplői Rátóti Zoltán és Dánielfy Zsolt színművész.

 

Kápolnásnyék, 2020. szeptember 11.
Gróf Apponyi Albert szobra, Pokorny Attila szobrászmûvész alkotása az avató napján Kápolnásnyéken 2020. szeptember 11-én. A szoboravató elõtt itt tartották a kívül-belül teljesen felújított Vörösmarty Emlékház avatóünnepségét.
MTI/Vasvári Tamás

 

Az 50 perces alkotást a nemzeti összetartozás napján, június 4-én 22:20-tól tűzi műsorára az M5 kulturális csatorna. A film célja, hogy emlékeztessen arra, hogy a magyarságnak szembe kell néznie fájdalmas történelmi múltjával, továbbá, hogy a jövő generációjának megmutassa, hogyan akarták tönkretenni egy igazságtalan döntéssel az országot 102 évvel ezelőtt.

 

MTVA műsorszolgáltató, sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Almassy
2022. jún. 03. 13:12

"... magyarságnak szembe kell néznie fájdalmas történelmi múltjával ..." Jó nagy hülye volt az MTVA-nál aki ezt így fogalmazta meg. A magyarság pont 102 éve néz szembe Trianonnal (is)! Aki ezt megfogalmazta az összetéveszti a szembenézés fogalmát a megemésztéssel/érzelmi feldolgozással (például). Szembenézni bűnökkel szokás és az a feladat a rablók és paranoid Trianon-görcsben szenvedők házi feladata.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket