Nyitókép: SITA

 

A magas inflációt figyelembe véve a reálbérek tíz figyelt ágazatból csak háromban emelkedtek. Leginkább a szállásadóknál, 16 százalékkal.

 

Áprilisban a nominális átlagbér (értsd, amit bruttóban, vastagon megkapunk) az összes vizsgált ágazatban emelkedett. Legnagyobb mértékben a szállásadóknál, mégpedig 29,7 százalékkal, 908 euróra.  Két számjegyű emelkedést mutat a vendéglátóipar (13,1 százalék, 630 euró), az építőipar (11,9 százalék, 896 euró), a gépkocsi-értékesítésben dolgozók (11,6 százalék, 1229 euró) és a kiskereskedelem (11,3 százalék, 944 euró) is.

 

A legkisebb mértében a kommunikációs és informatikai szférában dolgozók bruttó bére nőtt, mégpedig 4 százalékkal 2276 euróra. Az iparban, ahol a legtöbb ember dolgozik, áprilisban tavaly áprilishoz képest 7 százalékkal nőttek a bérek.

 hirdetes_810x300  

 

Az inflációt figyelembe véve azonban a reálbérek (azaz, ha a bruttó bérből leszámítjuk a pénzromlást, az inflációt), csak három ágazatban emelkedtek. Legnagyobb mértékben a szállásadóknál, 16 százalékkal, ahol hosszú ideje a legalacsonyabbak a bérek.

 

A legnagyobb mértékben a reálbércsökkenés az informatikai és kommunikációs szférában volt kimutatható, ahol 7 százalékkal ér kevesebbet a bér, mint egy évvel ezelőtt.

 

SITA/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!