Nyitókép: Euronews

 

Az Európai Bizottság azt ajánlja a tagállami kormányokat tömörítő tanácsnak, hogy adjon tagjelölti státuszt Ukrajnának- jelentette be az ukrán zászló színeibe öltözött Ursula von der Leyen pénteken. A csatlakozási folyamat azonban akár évekig is eltarthat.

 

„Ukrajna megérdemel egy európai perspektívát, üdvözölni kell Ukrajnát, mint tagjelölt országot”

 

– mondta az Európai Bizottság elnöke.

 

 hirdetes_300x300  

„Jó munkát végeztek, de sok fontos feladat még hátravan. Az egész folyamat érdemalapú. Tehát könyv szerint kell haladni, ennek üteme pedig teljes mértékben Ukrajnán múlik, az ő kezében van ennek záloga. És mi lehet jobb annál, mint amikor valaki a saját jövőjét formálja?”

 

Egyelőre ez csak az Európai Bizottság ajánlása. Ahhoz, hogy az ország csatlakozhasson az EU-hoz, számos feltételnek kell megfelelnie, beleértve a jogállamiság tiszteletben tartását, az igazságszolgáltatás reformját és korrupcióellenes intézkedéseket.

„Ami az ukránok mellett szól, az az, hogy nagyon motiváltak, és az, hogy már évek óta kiállnak az európai értékek és a demokrácia mellett”

 

– vélekedik az Európai Tanács szakértője, Marie Dumoulin.

 

„Most éppen ezekért az értékekért harcolnak. A tagjelölti státusz miatt a kormánynak nagyon fontos reformokat kell majd végrehajtania, amit az ukrán néptől is elvárnak.”

 

A tagjelölti ajánlás azután történt, hogy a francia elnök, a német kancellár, valamint az olasz kormányfő Kijevben jártak csütörtökön. Ukrajnán kívül Moldovát is ajánlja a Bizottság tagjelöltnek. Ahhoz, hogy az országok valóban jelöltté válhassanak, a tagállamokat tömörítő Európai Tanácsnak is el kell fogadnia a javaslatot – az uniós vezetők jövő heti csúcstalálkozójukon vitatják meg a következő lépéseket.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!