Nyitókép: Facebook live, reprofoto

 

Fontos rendelet kerül kedden tárcaközi egyeztetésre. A kórházak kategorizáciájáról szóló jogszabály segít a pacienseknek abban, hogy átlássák, melyik kórház milyen színvonalú. A most vitára bocsátott rendelet az adott kategóriába sorolt egészségügyi intézmények számára tartalmaz előírásokat.

 

Kár, hogy a tervezetet az a Vladimír Lengvarský terjeszti be, aki mára elvesztette politikai támogatottságát, és már saját pártjának erős emberei sem állnak mögötte.

 

Ettől függetlenül a tervezet a kormányprogram része, melyet a koalíció megígért a választóinak.

  hirdetes_300x300   

 

És hogy mit tartalmaz a kórházak kategorizációjáról szóló,tárcaközi egyeztetésre (majd a kormányba, ezt követően a parlamentbe) kerülő jogszabály?

 

  • Rangsorolják az egészségügyi ellátást nyújtó intézményeket. Ez azt is tartalmazza majd, hogy az adott kategóriába kerülő kórháznak mit kell biztosítania a betegek számára
  • Meghatározzák, hogy melyek lesznek a kötelező ellátások, melyek lesznek a kiegészítő, illetve nem kötelező ellátások
  • Definiálásra kerül az adott orvosi szolgáltatás . pl. vakbél műtét, csípőprotézis operáció, stb.
  • Mintegy 240 minőségindikátor kerül meghatározásra, és ezek alapján sorolják be, hogy melyik kórház milyen minőségű szolgáltatást nyújt
  • Mintegy 1500 orvosi ellátás is meghatározásra kerül, így a kórház, az egészségbiztosítók, és a paciensek is tudni fogják, miért és mennyit fizetnek, illetve mire jogosultak
  • Definiálják a várólistákat is a tervezett műtétekre

 

Röviden összefoglalva, ha a törvénytervezet elfogadásra kerül, átláthatóbbá válhat az egészségügy, mely segíthet a pacienseknek is eldönteni azt, hogy milyen betegséggel melyik kórház kínálja számára a legjobb ellátást.

 

 

A rendelet táracaközi egyeztetésének időtartama három hét és az egészségügyi reform egyik fontos elemét tartalmazza. A rendelet lényegében pontosan meghatározott és számonkérhető tartalommal tölti meg a korábban már tárgyalt, öt kategóriába sorolt kórházakat attól függően, hogy melyik milyen besorolást kap.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!