Nyitókép: SITA

 

Elszabadult és lecsúszott a hegyoldalon egy alpesi gleccser nagy darabja vasárnap délután, több mint egy tucat kirándulóba csapódva a Marmolada-csúcs egyik népszerű ösvényén. Az olasz állami televízió szerint legkevesebb hat ember meghalt, nyolcan megsérültek. A ČTK hírügynökség jelentése szerint az áldozatok között legalább egy cseh állampolgár van.

 

A jégtábla Punta Rocca közelébe tört le a Marmolada csúcsához vezető útvonal mentén, egy több mint egy tucatnyi túrázóból álló csoportba ütközött.

 

 hirdetes_810x300  

 

A gleccser destabilizálódott a tövénél az olvadó víz nagy mennyisége miatt, miután hetekig rendkívül magas és átlag feletti hőmérséklet volt – írta az Alpesi-Adria Meteorológiai Társaság Twitter-oldalán.

 

 

„A forróság rendkívüli,“ mondta Milan Walter, a hegyimentől szóvivője, hozzátéve, hogy a Marmolada csúcsán a hőmérséklet meghaladta a 10 celzius fokot. A hegycsúcs számára ez  „extrém hőséget jelent,“ mondta Milan. „Teljesen nyilvánvaló, hogy ez nem normális állapot ,“ hangsúlyozta.

 

Az Országos Alpesi és Barlangi Mentőalakulat azt tweetelte, hogy a Marmolada-csúcs érintett területének átkutatásában öt helikopter és mentőkutyák vettek részt.

 

 

A mintegy 3300 méter magas Marmolada a Dolomitok keleti részének legmagasabb csúcsa.

 

Körkép.sk/SITA/Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!