Nyitókép: fluparks.at

 

Óriási káoszt okoz a nemzetközi reptereken a pandémia után hirtelen visszatért utazási kedv. A koronavírus-járvány idején sokan elhagyták az ágazatot, ezért majd minden reptéren jelentős a munkaerőhiány, akkor, amikor az utazók száma visszatért a pandémia előtti szintre.

 

A tavalyi év azonos időszakához képest az utasok száma 1100%-kal nőtt a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren. Jelenleg naponta 45-50 ezer utas várja, hogy kiszolgálják, ami alig marad el a pandémia előtti számtól. A covid alatt több olyan hónap is volt, amikor 300-400 utas lézengett a terminálon.

 

A budapesti Liszt Ferenc repülőtéren a hirtelen megugrott utasszám miatt megduplázódott a több mint egy órát késő járatok száma, és nem ritkák a járattörlések sem.

 hirdetes_810x300  

Valentínyi Katalin, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója azt mondja, hogy “ A földi kiszolgáló cégek részéről is kihívásokkal kell szembenézniük. Ők mind a légitársaságok partnerei. Ők azok, akik többek között a check-int, a beszállást és a poggyászkezelést végzik. Ők azok itt Magyarországon, de főleg nemzetközi szinten, akiknél nagyon nagy a munkaerőhiány. Főleg a poggyászkezelőknél. És persze, ha nincs, aki kiszolgálja a gépet, akkor az késni fog”.

 

Milliókkal kevesebben dolgoznak a szektorban

 

Világszerte 2,3 millióval kevesebb ember dolgozik a légi közlekedési ágazatban, mint 2019-ben, és a megmaradt munkaerő is egyre elégedetlenebb a fizetéssel, ami strájkokhoz vezet.

 

A Lufthansánál például csak júliusban és augusztusban 3000 járatot töröltek a személyzet hiánya miatt. Ágazati szakértők szerint az Egyesült Királyságnak kell szembenéznie a legnagyobb munkaerőhiánnyal.

 

“ Az Egyesült Királyságban még rosszabb a helyzet az ostoba brexit miatt – fogalmaz Michael O’Leary, a Ryanair vezérigazgatója. Most nem tudnak fiatal európaiakat felvenni azokra a munkákra, amiket a britek nem akarnak elvégezni. Így az Egyesült Királyság repülőterein szerintem továbbra is jelentős lesz a munkaerőhiány, ami mind a levegőben, mind a földi kiszolgálásban jelentős késéseket fog okozni.”

A helyzet megoldásáért a repülőterek átmenetileg azt kérik a légitársaságoktól, hogy csökkentsék a járatok számát, vagy részben töltsék fel a gépeket, hogy legalább a biztonsági ellenőrzéseket gyorsabban el lehessen végezni.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!