Nyitókép: shmu.sk

 

Az időjárási helyzet Európában

 

A Brit-szigetek térségében ciklon örvénylik, amelynek területén változékony, szeles, gyakran csapadékos az idő, több helyen mérnek 10 millimétert meghaladó mennyiséget. Ugyancsak ciklon helyezkedik el a Baltikum felett, amelynek hullámzó frontrendszere dél felé egészen az Északi-Kárpátokig húzódik.

 

E mentén, valamint a front előtt záporok, zivatarok alakulnak ki, legnagyobb számban Lengyelországban, Szlovákiában és Ausztriában, de Közép-Európa más részein is előfordul elszórtan csapadék. E frontzóna előtt a meleg légtömeg messze északra is eljutott, még Szentpétervártól északra is előfordul 30 fokos csúcshőmérséklet, délebbre Közép- és Kelet-Európában, valamint a mediterrán térségben pedig nagy területen mérnek 35-40 fokot. Hétfő estig a Kárpát-medence időjárásában egyre inkább anticiklonális hatások érvényesülnek, de lokális jelleggel zivatarok is előfordulhatnak.

 hirdetes_810x300  

Várható időjárás Magyarországon és Dél-Szlovákiában hétfő éjfélig:

 

Vasárnap a gomoly- és fátyolfelhők mellett Magyarország nagy részén több órára kisüt a nap. Főleg a Miskolc-Békéscsaba vonal széles sávjában lehet több a felhő, néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Éjszakára megszűnik a csapadék, csökken a felhőzet, mindenütt kiderül az ég, és hétfőn is túlnyomóan derült, száraz idő várható. Az északi, északnyugati szelet vasárnap sokfelé erős, zivatar környezetében átmenetileg viharos lökések is kísérhetik. Hétfőn legfeljebb élénk széllökések lehetnek.

 

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 20 fok között, az északi völgyekben és a hidegre érzékeny helyeken 10 fok körül alakul.

 

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 31 és 37 fok között valószínű.

 

MTI/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!