Nyitókép: twitter

 

Orosz rakétatámadás érte Odessza kikötőjét a Fekete-tengeren – közölte Oleh Nikolenko ukrán külügyi szóvivő, és hozzátette, hogy szerinte ezzel Moszkva 24 órán belül megsértette az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött, ukrán gabona exportjáról szóló pénteki megállapodást. A megállapodás szerint az Ukrajnában ragadt gabona pár hét múlva indult volna útjára az ország kikötőiből.

 

Nikolenko szerint a támadással Vlagyimir Putyin orosz elnök „arcon köpte António Guterres ENSZ-főtitkárt és Recep Tayyip Erdogan török elnököt, akik hatalmas erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy megállapodást kössenek az ukrán gabonaexporttal kapcsolatban.” Nikolenko leszögezte: amennyiben a pénteki megállapodás a támadás miatt kudarcot vall, a teljes felelősség Oroszországot terheli.

 

Guterres szerint létfontosságú, hogy a felek betartsák és gyakorolják a megállapodást, egyben elítélte a támadást.

 hirdetes_300x300  

Josep Borrell, az Európai Unió biztonságpolitikai képviselője megvetendőnek titulálta, hogy a gabonaexportról szóló egyezmény aláírása után egy nappal támadás érte annak egy kulcsfontosságú helyszínét. Számára ez egyenértékű azzal, hogy Oroszország magasról tesz a nemzetközi jogrendszerre, és nem teljesíti a megállapodásból fakadó kötelezettségeit.

 

Barbarizmussal vádolta Oroszországot Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, miután orosz rakétatámadás érte Odessza kikötőjét. 

 

“ Aggaszt minket a tény, hogy egy ilyen támadás megtörténhetett, egy nappal azután, hogy megállapodtunk erről a gabonaszállítmányról. A zavaró körülmények ellenére mi továbbra is teljesítjük a tegnap kötött megállapodásban foglalt kötelezettségeinket. A megbeszéléseinken kifejeztük, hogy támogatjuk, hogy a felek nyugodtan és türelmesen folytassák az együttműködést.”

 

– közülte Hulusi Akar török védelmi miniszter.

 

Moszkva nem kommentálta a támadást, Kijev pedig azt mondta, hogy a nyilvánvaló jogsértés ellenére is folynak az előkészületek a gabonaexport újraindítására.

 

A gabonaexport leghamarabb néhány hét múlva indulhat, mivel előtte még garantálni kell a tengeri folyosók biztonságát. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint a megegyezés tálalása ismét rávilágít, hogy a nyugatiak milyen mesterkélt módon próbálják Oroszországra hárítani a felelősséget a globális gabonahiány miatt. Az éhínség által fenyegetett Afrikában hatalmas megnyugvással fogadták az orosz-ukrán gabonamegállapodás hírét.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!