Nyitókép: Euronews

 

A sarkvidék a bolygó leggyorsabban melegedő helye, miközben élővilágát folyamatosan ipari méreganyagok pusztítják. 

 

Svalbard, a Jeges-tengerben található norvég szigetcsoport, ahol hőmérséklet vészesen emelkedik, megváltoztatva a szárazföldet, a tengert és a levegőt.

 

Denis Loctier, az Euronews riportere arról számolt be a helyszínről, hogy mindössze 1300 kilométerre vannak az Északi-sarktól, de egyáltalán nem tűnik különösebben hidegnek az idő, sőt, Longyearbyen a Föld leggyorsabban melegedő városa: az elmúlt 50 évben 4 Celsius-fokkal emelkedett a hőmérséklet.

 hirdetes_810x300  

 

Photo courtesy: Alfred-Wegener-Institut, Gregory Tran

 

A kevesebb mint 2500 fős Longyearbyen népszerű turisztikai célpont és az északi-sarkvidéki kutatás fontos központja. Az 1900-as évek elején bányavárosként alapították, még mindig működik itt egy bánya és egy széntüzelésű erőmű – az utolsó Norvégiában.

 

Mivel az éghajlatváltozás veszélyezteti az állatvilágot és a helyi közösségeket, Longyearbyen arra készül, hogy az elkövetkező években teljesen átálljon a megújuló energiaforrásokra.

 

Az Északi-sarkvidéken élők azt látják, hogy a talaj szó szerint elmozdul a lábuk alatt. Ez a folyamat veszélyezteti az utakat és épületeket az egész Északi-sarkvidéken, és metánt szabadít fel, ami erős üvegházhatású gáz.

 

Euronews

 

És ez nem csak a szárazföldet érinti. A víz hőmérsékletének emelkedése és a tengeri jég mennyiségének csökkenése hatással van a Jeges-tenger teljes táplálékhálózatára. Mikrobiológusok vizsgálják például a nehezen értelmezhető, nagymértékű plankton-ingadozásokat, amelyek lépcsőzetes hatást gyakorolhatnak a teljes tengeri és part menti ökoszisztémákra.

 

Az Északi-sarkvidék a szemünk láttára változik meg – talán előrevetítve a bolygónk más részeinek közelgő jövőjét, amely elől sem az emberek, sem az állatok nem fognak tudni könnyen elmenekülni.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!