Nyitókép: AP Photo/Yuki Iwamura

 

António Guterres szerint nem morális, hogy a cégek profitálnak a válságból. Az ENSZ-főtitkár ezért speciális adózást vezetne be a gáz- és kőolajvállalatokra, adta hírül a BBC.

 

Guterres akkor beszélt minderről, amikor az orosz-ukrán háború következtében növekvő energiaárak rekordszintű nyereséget termelnek. Szerinte nem morális dolog, hogy egyes vállalatok a válságon nyerészkedjenek.

 

Ukrajna Oroszország általi megtámadása hiányt okozott a gáz- és kőolajpiacon, felborítva az orosz nyersanyagforrásokhoz való hozzáférést. Ennek következtében nőtt az energiahordozók ára. Miközben azonban a háztartások a magasabb kiadások következményeit nyögik, egyes vállalatok úsznak a pénzben.

 hirdetes_400x285  

 

A brit BP például az utóbbi 14 év legmagasabb nyereségét könyvelte el, a Shell április-június között szintén rekordot ért el. A négy legnagyobb energetikai vállalat, az Exxon, a Chevron, a Shell és a TotalEnergies az utolsó negyedévben együtt mintegy 51 milliárd dollárt keresett. Ez több mint a duplája annak, mint az előző év azonos időszakában.

 

„Ez az abszurd kapzsiság, mohóság és harácsolás tönkreteszi a legszegényebb és legkiszolgáltatottabb embereket, miközben elpusztítja közös otthonunkat,“

 

jelentette ki Guterres.

 

Egyben felszólította a kormányokat, hogy adóztassák meg ezeket a vállalatokat, akik a szokásosnál is nagyobb haszonra tesznek szert ezekben a nehéz időkben, az így befolyt bevételeket pedig költsék a legkiszolgáltatottabb emberekre.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.