Zsuzsanna, Tiborc
  • HUF: 395.94
  • USD: 1.03
  • 18 °C
  • 30 °C

Hirdetés (X)

Friss hírek

Észak-Korea is berágott Nancy Pelosi miatt

Kína haragját az amerikai házelnök múlt heti tajvani látogatása váltotta ki.

Nyitókép: SITA/Xinhua via AP

 

Tajvan azzal vádolja Kínát, hogy szombati hadgyakorlataival a sziget elleni támadást szimulálja. Kínai harci repülőgépek és hadihajók folyamatosan átlépik a kínai szárazföld és Tajvan közötti tengeri középvonalat, amelyet Peking soha nem ismert el, de az elmúlt évtizedekben de facto határként szolgált.

 

Szombaton 20 kínai repülőgépet figyelmeztettek tajvani vadászgépek, hogy túl közel repültek a szigetországhoz, 14 kínai gép a Tajvani-szoros középvonalát is átlépte.

 

AP/Xinhua

 

Kína nyilvánosságra hozott egy pilótafülkéből készített felvételt is, amelyen a tajvani partok és hegyek láthatók. Szakértők szerint ezzel azt akarja megmutatni, milyen közel kerültek a kínai erők a szigethez. A jelenlegihez hasonló átfogó hadműveletre még nem volt példa. Kína haragját az amerikai házelnök múlt heti tajvani látogatása váltotta ki.

 

A Fehér Ház szóvivője szerint Kínának nem volt oka a feszültség eszkalálására. Karine Jean-Pierre arra a bejelentésre reagált, hogy Peking minden nagyobb horderejű ügyben felfüggeszti a tárgyalásokat Washingtonnal. A szóvivő felelőtlennek nevezte a lépést, külön kiemelte a klímaváltozással kapcsolatos egyeztetések fontosságát és arra kérte Kínát, hogy folytassa a párbeszédet.

 

Nancy Pelosi ázsai körútja nemcsak Kínát bőszítette fel. Észak-Korea egyenesen a nemzetközi béke és biztonság legnagyobb romba döntőjének nevezte az amerikai házelnököt, amiért a két Koreát elválasztó demilitarizált zónába is ellátogatott Szöulból.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Nem érkezett még komment. Legyen az öné az első!

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket