Helga
  • HUF: 421.97
  • USD: 0.98
  • 10 °C
  • 19 °C

Hirdetés (X)

Friss hírek

Zelenszkij folytatja a tisztogatásokat. Klicskót is megfenyegette, Washington is kezd aggódni

Az amerikai sajtó szerint komoly bizalmatlanság alakul ki az ukrán elnök irányában az amerikai kormány részéről.

Nyitókép: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Nincs még vége annak a kirúgás-sorozatnak, amit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezdett el hazaárulás vádjával az ukrán hatóságok körében. Most az Ukrán Biztonsági Szolgálat három regionális irodájának a vezetőjét menesztették az ügynökök körében elterjedt árulásra hivatkozva, olvashtó a hetek.hu hírösszefoglalójában.

 

Zelenszkij július közepén kezdett átfogó és radikális tisztogatásba az ukrán kormányzati intézmények és hatóságok körében. Ennek keretében menesztette a biztonsági ügynökség vezetőjét, Ivan Bakanovot, de megvált az ukrán állami főügyésztől, Irina Venediktovától is.

 

Hétfőn az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU, a szovjet KGB ukrán megfelelőjének utódszerve) három regionális vezetőjét rúgta ki, ugyanis Zelenszkij szerint a hivatali idejük alatt széleskörű hazaárulás zajlott az ügynökök körében.

 

Így tehát elnöki rendelettel küldte el Kijev, Lviv és Ternopol biztonsági vezetőjét is.

 

Már korábban is érkeztek arról hírek, hogy milyen intenzitással kéri számon a kormány az ukrajnai lakosságon a feltétel nélküli lojalitást a háborúval kapcsolatban.

 

Klicskót megfenyegették, hogy elveszik az állampolgárságát

Vitalij Klicsko kijevi polgármester például egy interjúban arról számolt be, hogy az ukrán kormány burkoltan megfenyegette, hogy el fogják venni az állampolgárságát. A főpolgármester szerint amiatt történt a fenyegetés, mert ő is aláírta azt a Zelenszkijnek szóló nyílt levelet, amelyben az ukrán elnököt arra kérték, hogy vonja vissza azon rendeleteit, amelyben több ukrán tisztviselőt is megfosztott ukrán állampolgárságától.

 

Mivel Ukrajnában nincs engedélyezve a kettős állampolgárság, ezért az ukrán kormány több embertől is megvonta az ukrán állampolgárságot, miután a gyanú szerint más állampolgársággal is rendelkezik.

 

Hetek.hu/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket