Nyitókép: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Nincs még vége annak a kirúgás-sorozatnak, amit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezdett el hazaárulás vádjával az ukrán hatóságok körében. Most az Ukrán Biztonsági Szolgálat három regionális irodájának a vezetőjét menesztették az ügynökök körében elterjedt árulásra hivatkozva, olvashtó a hetek.hu hírösszefoglalójában.

 

Zelenszkij július közepén kezdett átfogó és radikális tisztogatásba az ukrán kormányzati intézmények és hatóságok körében. Ennek keretében menesztette a biztonsági ügynökség vezetőjét, Ivan Bakanovot, de megvált az ukrán állami főügyésztől, Irina Venediktovától is.

 

Hétfőn az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU, a szovjet KGB ukrán megfelelőjének utódszerve) három regionális vezetőjét rúgta ki, ugyanis Zelenszkij szerint a hivatali idejük alatt széleskörű hazaárulás zajlott az ügynökök körében.

 hirdetes_810x300  

 

Így tehát elnöki rendelettel küldte el Kijev, Lviv és Ternopol biztonsági vezetőjét is.

 

Már korábban is érkeztek arról hírek, hogy milyen intenzitással kéri számon a kormány az ukrajnai lakosságon a feltétel nélküli lojalitást a háborúval kapcsolatban.

 

Klicskót megfenyegették, hogy elveszik az állampolgárságát

Vitalij Klicsko kijevi polgármester például egy interjúban arról számolt be, hogy az ukrán kormány burkoltan megfenyegette, hogy el fogják venni az állampolgárságát. A főpolgármester szerint amiatt történt a fenyegetés, mert ő is aláírta azt a Zelenszkijnek szóló nyílt levelet, amelyben az ukrán elnököt arra kérték, hogy vonja vissza azon rendeleteit, amelyben több ukrán tisztviselőt is megfosztott ukrán állampolgárságától.

 

Mivel Ukrajnában nincs engedélyezve a kettős állampolgárság, ezért az ukrán kormány több embertől is megvonta az ukrán állampolgárságot, miután a gyanú szerint más állampolgársággal is rendelkezik.

 

Hetek.hu/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.