Nyitókép: Fortepan

 

Újabb 2000 fotóval bővült a Fortepan képgalériája! Ezúttal két szerző, Faragó György és Gyulai Gaál Krisztián hagyatékából válogathatnak az érdeklődők, tájékoztatta a Körképet a Fortepan képviseletében Tamási Miklós.

 

Faragó György 56-ban készült képei évek óta láthatóak a Fortepanon

 

Tavaly – a szerző halála után – a Badacsonyon élő családja az egész életművet a Fortepannak adományozta, azzal a kéréssel, hogy dolgozzák fel a negatívokat. Faragó György az ötvenes évek közepén kezdett fotózni és pár év alatt hivatásos fotóriporterré vált. Az ötvenes-hatvanas években sportriporterként dolgozott, elsősorban futballpályákon fényképezett (a kockákon az Aranycsapat tagjaival is).

 hirdetes_400x285  

 

Gyulai Gaál Krisztián nevét filmek stáblistáiról ismerhetjük, a nyolcvanas évektől játékfilmek, MTV-s produkciók tucatjain dolgozott operatőrként. Fotózni jóval a filmes karrierje előtt kezdett. Képein a baráti kör, a lázadó, non-komformista hatvanas évek végi fiatalok jelennek meg utazásokon, koncerteken, a városban. Ott volt a Diósgyőri rockfesztiválon 1973-ban és a tabáni koncerteken rendszeresen. Járt Lengyelországban hátizsákkal, kocsival Franciaországban (a motorházon egy festett „Peace” felirattal), „Szindbáddal” egy kismotoros hajóval a Dunán.

 

 

Képein feltűnik Baksa-Soós János, El Kazovszkij és Delhusa Gjon, de talán még érdekesebbek a haverok, osztálytársak, pesti karakterek.

 

„Személyes kedvencünk a hetvenes évek közepén, táskába rejtett kamerával készített street fotó sorozata a belvárosi járókelőkről. Képei jó helyen lesznek a Fortepanon”

 

– fogalmazott Tamási Miklós.

A Fortepan legtöbb olvasója keres valamit a képeken. Kovászos uborkát (5 találat), huszár kardot (13 fotó), vagy Csepel kerékpárt (32 kép). Ahhoz, hogy egyre több részletet azonosíthassunk a fotókon, kulcsszavakat kell megadnunk. Ha van kedvük/idejük, segíthetnek nekünk ilyen szavakkal is. Ehhez elég megnyomni a „Kulcsszó hozáadása” gombot és már jöhetnek is a Kovászos uborkák, huszár kardok.

 

Körkép.sk/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.