Nyitókép: Tomasz Gzell /PAP

 

Wojciech Skurkiewicz lengyel védelmi miniszterhelyettes cáfolta a Politico hírportál állítását, amely szerint a hat legnagyobb EU-ország, köztük Lengyelország semmilyen ígéretet nem tett júliusban Ukrajnának újabb katonai segélyről.

 

„Lengyelország az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával együtt már eddig is a legnagyobb mértékű katonai segélyt nyújtotta Ukrajnának, és továbbra is ezt fogjuk tenni.”

 

– mondta Skurkiewicz a PAP ügynökségnek vasárnap megjelent interjújában. Hozzátette: ez a segítség állandó jellegű, folyamatos és többdimenziós. A Politico portál néhány napja arról írt, hogy a hat legnagyobb európai ország júliusban semmilyen kétoldalú kötelezettségvállalást nem ajánlott fel Ukrajnának katonai segítségnyújtással kapcsolatban. A Politico megjegyzi, hogy február vége óta, amikor megkezdődött az orosz invázió Ukrajna ellen, ez az első hónap, amikor a „Nyugat” nem ígért újabb katonai segítséget a kijevi rezsimnek.

 

 hirdetes_300x300  

Skurkiewicz abszolút hamisnak nevezte a Politico honlap állításait. Kijelentette, hogy épp a kérdéses cikk megjelenésekor fogadott el a lengyel kormány egy újabb határozatot az Ukrajnába irányuló katonai segélyek küldéséről [minő meglepetés…, megj.]. Kifejtette: részleteket nem hoztak nyilvánosságra, mivel a kormány által elfogadott határozatok szigorúan bizalmasak. Skurkiewicz szerint azonban az Ukrajnának nyújtott lengyel katonai segítség felszerelést, fegyvert és lőszert foglal magába.

 

Emlékeztetett arra, hogy Lengyelország a háború kezdete óta aktívan segíti Ukrajnát. Egyúttal hozzátette, hogy ez a segély a legkisebb mértékben sem „csökkenti Lengyelország biztonságát”. Szavai szerint Lengyelország megfelelően felkészült mindennemű „fenyegetésre, agresszióra vagy invázióra”.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!