Nyitókép: Magyar Nemzet

 

Idén nyáron először fordult elő, hogy egymást követő két hónapban, júniusban és júliusban is 4,7 millió fő fölött alakult a foglalkoztatottak száma. A háromhavi adatok éves összevetése szerint az elsődleges munkaerőpiacon közel 57 ezerrel dolgoznak többen. A 2010-ben mindössze 56 százalékos foglalkoztatási ráta tartósan 74 százaléknál magasabban alakul – hívta fel a figyelmet a Központi Statisztikai Hivatal csütörtöki jelentéséhez fűzött kommentárjában a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

 

A legjobb munkavállalási korú (25-54 éves) népesség körében 88,4 százalékra nőtt a foglalkoztatási ráta. Több mint tizenhárom százalékkal vannak kevesebben a közfoglalkoztatottak, mintegy 76 ezres létszámukat még alacsonyabbra szoríthatja a versenyszférába való átlépésüket támogató, augusztusban újraindított program.

 

A munkanélküliségi ráta hozzávetőleg harmada a 2010-es hazai mutatónak, és nagyjából fele a jelenlegi uniós átlagnak. A fiataloké tíz százalék alá csökkent, szintén harmada az előző évtized elején mértnek. A javuláshoz minden bizonnyal a 25 év alattiak idén bevezetett szja-mentessége is hozzájárult.

 hirdetes_810x300  

 

Kutnyánszky Zsolt, a Technológiai és Ipari Minisztérium iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára hangsúlyozta:

 

„a kormány a magyar emberekkel közösen elért eredményekre építve folytatja a munkaalapú gazdaság politikáját. A foglalkoztatás a nemzetközi válságjelenségek közepette csúcsra jár Magyarországon, több mutatóban is a rendszerváltás óta mért legkedvezőbb adatokkal büszkélkedhetünk. A Vállalkozások regionális munkaerő támogatása augusztus közepétől ismét a bérköltségek részleges állami átvállalásával ösztönzi akár tízezer vidéki álláskereső elhelyezkedését”

 

– idézte az államtitkárt a TIM közleménye.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.