Hirdetés (X)

Friss hírek

Folytatódik a Sajóba ömlő bányavíz tisztítása. Az üledékek továbbra is szennyezettek

Az elkövetkező napokban megkezdődhet a szennyezett bányavíz kiszivattyúzása.

Nyitókép: Facebook

 

A Vasércbánya (Rudné Bane) állami vállalat, mely az alsósajói szideritbányából kiömlő szennyezett vizet igyekszik megállítani, rövid távú megoldásba kezdett.

 

A Marta tárnába átszivattyúzott nem szennyezett bányavízzel igyekszik csökkenteni a nyomást a bánya azon részére, ahonnan továbbra is ömlik az ásványi anyagokban gazdag, szennyezett víz a Sajóba.

 

A környezetvédelmi minisztérium tájékoztatása szerint a szennyezett bányavíz kiszivattyúzása az elkövetkező napokban kezdődhet. Ennek részeként szeptember közepéig lezárják a Marta tárnát, amitől azt várják, hogy szabályozni tudják a bányavizet a bányában, ezzel pedig a szennyezett víz kiömlését a Sajóba.

 

A tárca szerint dolgoznak a probléma megnyugtató, hosszú távú megoldásán. A geológiai mérések azt mutatják, hogy sikerült csökkenteni a bányavíz kiömlésének mértékét, a folyó üledékeiben azonban továbbra is jelentős a szennyeződés. Főleg arzén, nikkel, vas és mangán, mégpedig a kiömlés helyétől egészen a Čoltovo nevű kis vízi erőművig.

 

 

A Magyarországgal határos szakaszon a szlovák környezetvédelmi minisztérium szerint a szennyeződés nem haladja meg az egészségre káros mértéket. A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat készíti elő a megoldást arra, hogy eltávolíthassák a folyó szennyezett üledékét, és követni tudják a folyó állapotát.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket