Nyitókép: Körkép.sk

 

Drágább lehet a hűtő tartalma, mint maga a hűtő – így jellemezte a Szövetség-Aliancia elnöke a mezőgazdaságban uralkodó helyzet lehetséges kifutását.

 

Forró Krisztián szerint az aszály és a kevés csapadék miatt nehéz helyzetbe kerültek a gazdák, ami kihat majd a termények árára.

 

„A hiányzó takarmány miatt drágább lehet a hús, a tej, az étolaj ára is egyre drágább, a pékáru, kenyér is, így ősztől hűtőnk tartalma többet érhet majd, mint amennyibe maga a hűtő került“

 

  hirdetes_300x300   

– hangzott el tőle.

 

A Szövetség megoldási javaslatai az aszálykárok enyhítésére

 

A pártelnök konkrét megoldásokat is javasolt a helyzet enyhítése érdekében.

 

Gyors és hatható segítségként a zöldnafta-támogatások igénylését, legalább év végéig a gazdák hiteltörlesztő részleteinek halasztását, a területalapú és jószágalapú mezőgazdasági támogatások és kérvények mielőbbi kifizetését javasolta.

 

„Jelen pillanatban a gazdák nem kaphatják meg előlegben a területalapú támogatásokat, ami nagy segítség lenne, hiszen műtrágyára, vetőmagra tudnák fordítani”

 

– magyarázta Forró, aki szerint a környező országokban ez a rendszer működik, viszont a szlovákiai gazdák számára versenyhátrányt jelent.

 

Hosszú távú megoldásként sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítani az öntözőrendszer fejlesztésére, ami növelné a terméshozamot. Emellett az önkormányzatok és a gazdák együttműködését szorgalmazta, valamint kompenzációt a megnövekedett energiaárak miatt.

 

Forró az üzletláncokra vonatkozóan is azt javasolta, hogy árrésükkel az embereket segítsék, ne csak saját hasznukat nézzék.

 

 

A sajtótájékoztatón részt vett Patasi Ilona is, a Szlovák Agrárkamara elnöke, aki több most folyó, aktuális támogatási program merítésére hívta fel a figyelmet. Példaként a zöldnafta-támogatást említette, valamint a kezdő-, ill. kisgazdáknak járó 15, illetve 50 ezer eurós működési támogatást. Ezek a lehetőségek Dél-Szlovákiában gyakran nem kerülnek hatékonyan kimerítésre, melynek javítása érdekében a Szövetség és Patasi Ilona a falugazdász program hozzájárulására is számítanak.

 

Részletek a sajtótájékoztatón készült felvételünkön, melynek magyar része 13:10-tól kezdődik.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!