Nyitókép: Sergey Bobok/AFP/Getty Images

 

Kudarcot vallottak az ukrán hadseregnek a Mikolajiv-Krivij Rih felől és más irányból indított, két napig tartó támadásai – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve.

 

A tábornok szerint az ukrán erők a sikertelen támadások során súlyos veszteségeket szenvedtek. Konasenkov beszámolója szerint az ukrán erők felmentésére az Ingulec folyón átküldött tizenkét lengyel gyártmányú harckocsi közül, mindössze ötnek sikerült visszatérnie, a többi harcokban megsemmisült, vagy felrobbant a saját telepítésű aknamezőkön.

 

A két napig tartó próbálkozás során a szóvivő szerint az ukrán fegyveres erők két Szu-25-öst, egy Szu-24-est és egy MiG-29-es harci repülőgépet, valamint három Mi-8-as helikoptert, 63 harckocsit, 59 gyalogsági harcjárművet, 48 egyéb páncélozott harcjárművet, 14 nagykaliberű géppuskával felszerelt kisteherautót és több mint 1700 embert veszítettek.

 hirdetes_300x300  

 

Az ukrán parancsnokság eközben sikeres támadásokról számolt be. Az ukrán déli műveleti parancsnokság szerdán arról számolt be, hogy komoly veszteségeket okoztak az orosz csapatoknak mind élőerőben, mind haditechnikai eszközökben. Az ukrán rakéta- és tüzérségi egységek csapásokat mértek az orosz csapatok négy parancsnoki állására és négy szállítási útvonalra.

 

Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelenése szerint az elmúlt napon 350 orosz katona halt meg Ukrajnában és húsz harckocsit semmisítettek meg az ukrán erők. A vezérkar harctéri jelentésében kiemelte, hogy az orosz erők nem adják fel azon szándékukat, hogy elérjék Donyeck megye közigazgatási határát, emiatt heves harcok dúlnak főként Bahmut és Avgyijivka irányában.

 

A Körkép.sk megjegyzése: Az harcoló felek az információs háború részeként igyekeznek az ellenfél veszteségeit eltúlozni, a saját veszteségeket pedig eltitkolni. Sem az orosz, sem az ukrán hadijelentések nem ellenőrizhetőek független forrásból, így azok igazságtartalmát mindig érdemes fenntartással kezelni.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.