Nyitókép: idnes.cz

 

A szervezők szerint 100 000-en, a rendőrség szerint mintegy 70 000-en tüntettek szombaton Prága belvárosában a magas energiaárak ellen. A tüntetők azzal vádolják kormányukat, hogy nagyobb figyelmet szentel Ukrajnának, mint saját állampolgárainak.

 

A megmozduláson a koalíciós kormány lemondását követelték, kritizálták a Fiala-kabinet Nyugat-barát politikáját. A kormányfő reakciójában azt mondta, hogy mindenkinek joga van tüntetni, ugyanakkor szerinte a tüntetők oroszbarát véleményt fogalmaznak meg, ami szembe megy Csehország és a lakosság érdekeivel.

 

Kép forrása: idnes.cu

 

 hirdetes_810x300  

A több mint háromórás tüntetésen a prágai Vencel téren különösebb rendbontás nem történt. A tüntetők szeptember 28-ra újabb tömegdemonstrációt jelentettek be. A követelések között a magas energiaárakkal szembeni fellépés szerepelt, és arra kérik választott képviselőiket, tegyék lehetővé, hogy rövid távú szerződés születhessen az olcsó fölgáz és kőolaj szállítására.

 

Kép forrása: idnes.cu

 

Fiala kormányfő szerint Csehországban oroszbarát, álhírkampány zajlik, és vannak, akiket sikerül megtéveszteni. Mint elmondta, Oroszország energetikai háborút folytat az EU-val szenben, miközben az előző, Andrej Babiš (ANO) féle kormány nem tett semmit annak érdekében, hogy az ország energetikai kiszolgáltatottságát Oroszországgal szemben csökkentse.

 

Kép forrása: idnes.cu

 

A rendőrség szerint a 70 000 fős tüntetésről időközben a világ nagy hírügynökségei is beszámoltak, köztük az AP, a Reuters, az AFP, a DPA vagy a Bloomberg. Többségük a létszám említésével kezdték híradásukat, majd Petr Fiala cseh kormányfőt idézték, miszerint a tüntetést a szélsőségekhez közeli, oroszbarát erők szervezték, akik Csehország érdekeivel szemben cselekednek.

 

ČTK

Megosztás:
Címkék: Prága tüntetés

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 13 olvasónak tetszik ez a cikk.