Nyitókép: National Geographic

 

A nő nagyjából 40 éves volt, és a mai Malajzia területén élt. Virtuálisan rekonstruálták egy nagyjából 5700 éve, a mai Malajzia területén, 40 évesen elhunyt nő arcát – számol be a Live Science. A végeredmény a projektről beszámoló tanulmányban, illetve az alábbi videóban tekinthető meg.

 

 

A Maláj Tudományos Egyetem csapata 2017-ben találta meg a csontvázat az északnyugat-malajziai Penang közelében, a Guar Kepah nevű újkőkori lelőhelyen. A helyszínen több ásatás során összesen 41 holttestet tártak fel. A nő maradványai mellett talált héjak szénizotópos elemzése alapján a sír időszámítás előtt 8000-3300 között készült.

 hirdetes_400x285  

 

Cicero Moraes brazil grafikus, a csapat tagja szerint a testet és a szinte teljesen ép koponyát CT-vizsgálatnak vetették alá, emellett modern malajziaiakról is készítettek 3D felvételeket. A koponya digitalizálása után Moraes a mai malajziai adatok tükrében markereket vitt fel. A szakértő a koponya információit az adatbázissal össze is vetette, hogy olyan mai alanyt találjon, akiknek fejszerkezete leginkább emlékeztet az ősi asszonyéra. A virtuális donor segítségével aztán pontosítani tudták a nő vonásait, a teljes munkafolyamat hónapokig tartott.

 

Az eredmények alapján a penangi nő orra széles, ajka telt volt. Moraes úgy gondolja, hogy a rekonstrukció pontossága jelentős, de természetesen nem egy tökéletes fotóként használható. A modell segíthet jobban megismerni az elhunytat, aki a sírmellékek alapján jelentős személy lehetett.

 

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.