Nyitókép: SITA

 

A nyugdíjasok nem élnek a közegészégügy által finanszírozott, tehát ingyenes megelőző orvosi ellenőrzés lehetőségével. Ezt a szolgáltatást csak a 60 év feletti nyugdíjasok 20 százaléka használja ki. Azaz alig minden ötödik érintett személy, derül ki az Áltános Orvosok Szövetsége alelnökének, Michaela Macháčkovának az adataiból.

 

Nagy kár, hogy a nyugdíjas korosztály így viszonyul saját egészségéhez, hiszen az ilyen ellenőrző vizsgálatok több betegséget is időben fel tudnának deríteni.

 

„Több időskori megbetegedés nem is lenne, ha azt az idősek időben megelőznék, vagy tudomást szereznének róla. Ehhez elég lenne, ha rendszeres orvosi ellenőrzésekre járnának az érintettek saját körzeti orvosukhoz“

 

 hirdetes_810x300  

fogalmazott Vladimír Klement, az Agapé Senior Park orvosa.

 

Így az időben nem kezelt cukorbetegség vagy magas vérnyomás sok esetben fatális következményekkel jár.

 

Hogy mi az oka a nyugdíjasok felelőtlen hozzáállásának? A mentalitásuk, figyelmeztetett Ján Skyba, a trencséni nyugdíjasklub járási elnöke.

 

„A problémát abban is látom, hogy az egészségbiztosítók nem eléggé motiválják anyagiakban a körzeti orvosokat. Nemcsak a nyugdíjasoknál, hanem az állam és a minisztériumok szintjén is változtatni kell a nézőponton“

 

tette hozzá Skyba.

 

Fontos szerepet játszik e téren a kellő tájékoztatás, felvilágosítás. Maguknak a nyugdíjas szervezeteknek is aktívabbnak kellene lenniük és elmagyarázniuk tagjaiknak, hogy a rendszeres orvosi ellenőrzés sok bajt képes megelőzni. Ugyanúgy a családtagoknak is oda kellene jobban figyelniük hozzátartozóikra, és figyelmeztetni őket a megelőző orvosi kivizsgálások fontosságára.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.