Nyitókép: SITA

 

Európában és Szlovákiában is emelkedik a villamos energia ára. A Sme rodina politikusa, Milan Krajniak szociális ügyi miniszter volt az első, aki a napokban hangot adott elégedetlenségének az ezzel kapcsolatos spekulációk miatt.

 

Milan Krajniak azt nehezményezi, hogy az elektromos áram termelésében önellátó Szlovákia a villanyáram megawattóráját 20-40 euróért állítja elő. Ezt követően 60-80 euróért külföldre exportálja, majd 500-600 euróért (ennyi volt az elmúlt napokban a villanyáram piaci ára, de járt 1000 euró felett is) újra importálja.

 

Ha igaz, amit a Sme rodina állít, Sulík az árbefagyasztás késleltetésével a spekulánsok kezére játszott

 hirdetes_810x300  

 

Ennek véget kell vetni Krajniak szerint. Politikai megoldást pártjának elnöke, Boris Kollár házelnök vetett fel hétvégén, mégpedig a Szlovák Villamosművek (SE) állami irányítás alá helyezésével.

 

Ez konkrétan nem a szó negatív értelmében vett államosítást jelentené, fejtette ki, hanem megvásárlást.

 

A Szlovák Villamosművek 66 százalékát 2006-ban 839 millió euróért az olasz ENEL vásárolta meg. Jelenleg szintén 66 százalékot birtokol, de immár az EPH cseh befektetőcsoporttal egyetemben. Az SE forgalma éves szinten meghaladja a 2 milliárd eurót. 2021-ben 2,79 milliárd eurós forgalmat jelentett, adózás utáni nyeresége elérte a 31 millió eurót.

 

A témában a saját kormányát ma megbuktató SaS-es gazdasági miniszter, Richard Sulík államtitkára is megszólalt. A jobboldali liberális párt politikusa, Karol Galek nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az állam visszavásárolja az SE részvényeit a külföldi tulajdonostól.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!