Nyitókép: AP

 

Különösen éles hangnemben szólalt fel Recep Tayyip Erdoğan török elnök a fekete-tengeri Samsunban, ahol egy technológiai kiállításon lépett fel. Erdoğan a legutóbbi görög-török kardcsörtét érintve nyílt háborúval fenyegette meg Görögországot.

 

„Egy éjjelen hirtelen megjelenünk.”

 

– mondta a török elnök, hozzátéve: Görögország jobb, ha visszatekint a történelmébe és tanul belőle, különben Athén „magas árat” fog fizetni.

 

 hirdetes_810x300  

Ahogy arról a Körkép.sk is beszámolt, augusztus végén több török harci repülőgép hatolt be Görögország területére, aminek következtében aktiválódott a görög légvédelem egyik S-300-as rakétarendszere Kréta szigetén és „befogta” a török behatolókat.

 

A görög „Ekathimerini” hírportál kiemelte, hogy a török fél idén több mint 4700-szor sértette meg Görögország szuverenitását, ami a valaha mért második legnagyobb szám. 2019-ben pedig abszolút rekordszámú, 4811 légtérsértést követtek el török harci gépek.

 

Török vadászgépeket fogott be a görög légvédelem – évtizedek óta pattanásig feszült a helyzet

 

Az évtizedek óta pattanásig feszült helyzetet jól érzékelteti, hogy Erdoğan azt is kijelentette:

 

„Ha eljön az idő, tudni fogjuk, hogy mi a dolgunk.”

 

A Samsunban megrendezett kiállításon egyébként a török Baykar haditechnikai cég bemutatta a Bayraktar TB-2 harci drón utódját, az akár 1,5 tonna robbanószer szállítására és célba juttatására is alkalmas „Kızıl Elma” („piros alma”, illetve történelmileg helyesen” Aranyalma”) nevű drónt.

 

Körkép.sk, BZ-Berlin nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.