Nyitókép: Euronews

 

Kiszivárgott információk szerint nem valószínű, hogy az EU korlátozza az orosz gáz árát a gyors, még az előttünk álló tél energiaválságát enyhítő intézkedések között – értesült a The Guardian. A brit lap úgy tudja, hogy a rendelettervezet viszont magában foglalja az olaj- és gáztársaságok magas árakból adódó többletnyereségére kivetett adót.

 

A Guardian újságírói által látott, a „villamosenergia-vészhelyzeti eszközről” szóló rendelettervezet nem tartalmaz sem az orosz gázra, sem az importált gázra vonatkozó árplafont, miután a tagállamok a múlt héten nem tudtak megállapodni a korlátozásokról.

 

Az EU várhatóan a fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó vállalatok magas nyereségére vetne ki az eddiginél jóval magasabb adókat, viszont azzal segítené az alacsony szén-dioxid-kibocsátású villamosenergia-termelők működését, hogy bevételeikre külön felső határt szabna.

 hirdetes_300x300  

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen várhatóan szerdán, az Unió helyzetéről szóló éves beszédében teszi közzé a villamosenergia-árak emelkedésének kezelésére vonatkozó európai tervet.

 

A végleges szöveg még változhat, de a tervezetből kiderül, hogy az EU végrehajtó testülete biztosra veszi, hogy nem kapna elegendő felhatalmazást az uniós tagállamoktól az általa preferált megoldáshoz, azaz az orosz gáz árának korlátozásához.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!