Nyitókép: HVG

 

Az, hogy egy webkamera kémkedhet a felhasználó után, jóval közismertebb, mint az, hogy a mikrofon is hasonlóképp tehet. Szingapúri és koreai kutatók eszköze ez utóbbi ténykedés leleplezésében segíthet.

 

Koreai és szingapúri szakemberek olyan eszközt fejlesztettek, amely leleplezheti, ha egy laptop (vagy egyéb eszköz) mikrofonja titokban rögzítené a beszélgetéseket – írja a HVG tech-rovata.

 

A mikrofonos kémkedés legalább annyira veszélyes, mint amikor a webkamera teszi ezt, nem véletlen, hogy a nagyobb gyártók már lépéseket tettek a kéretlen mikrofonaktivitások megakadályozására. Az Apple-nek például van egy hardveres leválasztási lehetősége a legújabb laptopokhoz, amelyet úgy terveztek, hogy kikapcsolja a mikrofont, ha a fedél le van zárva. A Dell 2020-ban illesztőprogramokat adott a Linuxhoz, hogy biztosítsa a mikrofon és a kamera adatvédelmét. A Windows 10 és a macOS 12 (és persze az újabb változatok) is mutatják a mikrofon aktiválását, és jó pár harmadik féltől származó adatvédelmi szoftver is megteszi ezt.

 hirdetes_810x300  

 

Azonban – állítják a kutatók – ezeknek a megközelítéseknek is vannak hiányosságai, leginkább az, hogy az eszközöknek csak egy kis részében vannak beépítve, ezért a legtöbb mai laptopon nincs mód a lehallgatás észlelésére/megakadályozására.

 

Megoldást jelenthet viszont az általuk fejlesztett TickTock nevű eszköz, amelyet arra alapoztak, hogy a laptopokon lévő digitális MEMS mikrofonok elektromágneses jeleket (EM) bocsátanak ki, amikor aktív állapotban vannak. Eszközük ezeket a jeleket észlelve tudja azonosítani a mikrofon bekapcsolt állapotát.

 

 

A kifejlesztett eszköz a próbák során derekasan helyt állt, legalábbis a tesztelt laptopok 90 százalékán, beleértve a népszerű gyártók, például a Lenovo, a Dell, a HP és az Asus összes tesztelt modelljét. Azonban a TickTock három laptopban nem tudta észlelni a mikrofon jeleit, ezek mindegyike Apple MacBook volt. A kutatók arra gondolnak, hogy a MacBook alumíniumburkolatai és rövid hajlékony kábelei olyan mértékben csillapítják az EM jeleket, hogy azokat már nem lehet észlelni.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.