Nyitókép: SITA/Paul Ellis/Pool Photo via AP

 

A brit parlament megerősítette, hogy engedélyezték a kínai delegáció tagjainak, hogy részt vegyenek az elhunyt királynő, II. Erzsébet végső búcsúztatásán. Kína brit nagykövete ugyanakkor tiltólistán van, tekintettel a szankciókra, melyeket azután vezetett be London, hogy Peking szankcionálta az Alsóház öt és a Lordok Háza két tagját.

 

Tekintettel a körülményekre végül salamoni döntés született: a szankciók maradnak, de azt nem terjesztik ki további személyekre. Ennek köszönhetően érkezhet a temetésre a kínai államfő Si Tyin-pching is, aki helyett első helyettese, Wang Cschi-san lesz jelen az eseményen.

 

A szokásjog szerint ilyenkor azon országok vezetői kapnak meghívást, akikkel az Egyesült Királyság diplomáciai kapcsolatokat tart fenn. A meghívottak között van a szaud-arábiai koronaherceg Muhammad bil Salmán is, ami kiváltotta az emberjogi szervezetek felháborodását.

 hirdetes_300x300  

 

II. Erzsébet végső búcsúztatására nem kapott meghívást Szíria, Venezuela, Afganisztán, Mianmar, Oroszország és Fehéroroszország vezetője sem. Irán, Észak-Korea és Nicaragua esetében pedig csak diplomatáik lehetnek jelen.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!