Nyitókép: reprofoto (rtvs live)

 

Az állami támogatáspolitika és a koalíción, illetve ellenzéken belüli helyzet volt a témája az RTVS 5 perc múlva 12 című műsorának.

 

Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter vitapartnere az ellenzéki parlamenti képviselő Erik Tomáš volt.

 

Matovič összehasonlította, hogy mennyivel támogatta az előző kormányzat a lakosságot, és mennyivel a mostani.

  hirdetes_300x300   

 

Állami költségvetés

 

A családok, háztartások támogatása szempontjából elengedhetetlen a jövő évi költségvetés elfogadása. Az idei évi büdzsé alapján költségvetési provizóriumban ugyanis nincs lehetőség az inflációs hatás kompenzálására.

 

Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter ugyanakkor nem tudja, meglesz-e az ehhez szükséges parlamenti többség. Jelezte, hogy bízik a politikusok felelősségérzetében, üljenek bármelyik frakcióban is.

 

A kormány több milliárd eurós támogatási csomagot készít elő, ennek részleteiről azonban a végső jóváhagyást követően tud majd beszámolni a kormányzat, mondta Matovič. Nem hagyjuk magukra az embereket – de azt mondani, hogy meg tudunk menteni minden céget az adófizetők pénzéből, akik (a Slovalco példáját hozta fel) adott esetben akár 1 milliárd euróval is többet fizetnének a jelenlegi árak mellett az áramért, elképzelhetetlen.

 

 

Matovič rámutatott, hogy most, válságok idején is kevesebb az államházartási hiány, mint volt 2019-ben, nyugodt időben, a smeres kormány alatt.

 

Felsorolta, hogy csak idén 600 millió eurót fizettek ki a lakosságnak. A Smer ezzel szemben összesen 150 millió eurót adott a nyugdíjasoknak karácsonyi nyugdíjként a választások előtti utolsó évben.

 

Mi négyszer annyit fizettünk ki, hiszen január-március között 250 millió eurót kaptak a nyugdíjasok oltási bónuszként, majd júliusban, azaz korábban megkapták a karácsonyi nyugdíjat 150 millió euró összegen, és az év végén jön az ún. 14. nyugdíj is 207 millió euró összegben. Ez négyszer annyi, mint amennyit önök, szociáldemokraták adtak az embereknek. Azért tudunk ennyit, mert mi nem lopunk – fogalmazott Matovič.

 

Kiemelte, hogy a nyugdíjemelés átlagosan egy-egy nyugdíjasra mérve 70 eurót jelent havonta, ami éves szinten további egymilliárd eurót jelent.

 

A Covid-időszak óta a kormányzat a pénzügyminiszter szerint már 10 milliárd eurót fizetett ki a lakosságnak. A smeres éra alatt az ún. roncsdíj volt az egyetlen állami támogatás, 60 millió euró összegben.

 

„Megértem, hogy mindenki svájci nyugdíjat szeretne. De 6-7 válsággak küzdünk egyszerre.”

 

Hozzátette, hogy az SaS épp az állami támogatások miatt hagyta ott a kormányt, most pedig a 14. nyugdíj kifizetéséhez szükséges költségvetési törvény módosítását igyekeznek blokkolni. A nyugdíjemelés havi 100 millióba kerül az államnak.

 

Matovič elmondta, hogy a szakkörökre szánt, gyerekenként 60 eurós összeget készpénzben szeretnék kifizetni az embereknek, amennyiben meglesz hozzá a parlamenti többség. Mindent megtesz ugyanis annak érdekében, hogy az országban élő 2,5 millió kiskorút segítsék.

 

„Önök azt gondolják, hogy az emberek legelnek és mindent elhisznek. A számok egyértelműek: négyszer annyit fizettünk ki az embereknek, mint az önök kormányzása alatt“

 

– vetette oda Tomášnak.

 

Matovič szerint a smeres éra alatt 150 évre lett volna szükség ahhoz, hogy az adóbónusz úgy megemeljék, mint ez a kormányzat tette. A családi pótlék ilyen irányú növeléséhez pedig a Smer tempójában 610 év kellett volna.

 

Erik Tomáš szerint fő céljuk az előrehozott választások elérése és Igor Matovič leváltása.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.