Nyitókép: Kóbor János énekel, amikor az Omega együttes adott koncertet 2007. augusztus 4-én a mogyoródi Hungaroring parkolója mellett. MTI Fotó: Kovács Attila.

 

Rocktörténeti esemény volt 1962. szeptember 23-a, ekkor tartotta ugyanis ezen a néven első koncertjét az Omega. 

 

Az Omega együttes megalakulásának 60. évfordulója alkalmából a Kossuth Rádió Örökzöld című szombat esténként hallható műsorában Trunkos András, az Omega menedzsere és producere volt Balog Tamás vendége. Trunkos András megosztotta a hallgatókkal Kóbor János korábbi elbeszélése alapján, hogy miként lett Omega az együttes neve.

 

Magyarországon a hatvanas években kezdődött a beat mozgalom, ami azt jelentette, hogy a külföldi együttesek slágereit kezdték itthon játszani a zenekarok. Gimnáziumi, kollégiumi bandák alakultak és szalagavatókon, iskolai bálokon adták elő ezeket a számokat, ilyen volt az Omega is, mesélte a műsorban Trunkos András.

 hirdetes_400x285  

 

„1962. szeptember 23-át tartják az Omega név keletkezésének. Úgy volt, hogy Mecky-ék (Kóbor János) játszanak aznap este a budai várban a Műegyetem Hess András téri kollégiumában. Benkő Lászlóval felmentek a várba és látták, hogy egy plakátra az van kiírva: este az Omega együttes játszik. Megkérdezték a portástól, hogy akkor mégsem ők az esti fellépők, és azt a választ kapták, hogy de igen, ti vagytok az Omega. Valamit ki kellett írni a plakátra és az egyetemisták kitalálták, hogy ez legyen”

 

– mesélte a menedzser, Kóbor János szavaira hivatkozva, amely egy még meg nem jelent interjúban hangzott el.

 

Duna Médiaszolgáltató, sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!