Nyitókép forrása: SITA/Bernd Wuestneck/dpa via AP

 

A szeizmológusok szerint az Északi Áramlatot nem földrengés vagy földcsuszamlás, hanem robbanások károsították meg.

 

A svéd Uppsalai Egyetem és a Dán Szeizmológiai Központ szeizmológusai ma megerősítették, hogy nem földrengés vagy földcsuszamlás, hanem robbanások károsították meg az Északi Áramlat gázvezetéket a Balti-tengerben – írja a Reuters.

 

A németországi, dániai és svédországi szeizmológusok által hétfő este rögzített két rengés sokkal inkább hasonlított robbanáshoz, mint földrengéshez – közölte ma a Koppenhágai Egyetem Dán Geológiai Központja.

 hirdetes_300x300  

 

A svéd Uppsalai Egyetem szakértői megerősítették, hogy a 100 kilogramm dinamitnak megfelelő erejű rengések epicentruma nem a szárazföldön, hanem a vízben volt.

 

„Biztosak vagyunk abban, hogy robbanásokról van szó, nem pedig földrengésről vagy földcsuszamlásról”

 

– mondta egy meg nem nevezett svéd szeizmológus a Reuters szerint.

 

Mette Frederiksen dán miniszterelnök ma azt mondta, hogy a gázvezeték szivárgása „szándékos akció” következménye.

 

Dan Jörgensen dán energiaügyi miniszter hozzátette: a sérült gázvezetékekben 70-80 méterrel a tengerszint alatt lévő lyukak mérete akkora, hogy azokat nem okozhatta például egy hajó horgonya.

 

Antony Blinken amerikai külügyminiszter ma kijelentette, hogy az Egyesült Államok egyelőre nem tudja megerősíteni azt az állítást, miszerint az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezeték felrobbanása és az azt követő szivárgások szabotázs akció következményei. Ha igen, akkor ez senkinek sem segít

 

– tette hozzá Blinken.

 

A Der Spiegel című német hetilap ma meg nem nevezett forrásokra hivatkozott, amelyek szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) már egy hete figyelmeztette Németországot a gázvezetékek elleni esetleges célzott támadásokra.

 

A német kormány a Spiegel kérésére nem kívánta kommentálni az ügyet.

 

A robbanások és az azt követő gázszivárgások Dánia és Svédország gazdasági övezetében történtek. Mindkét csővezeték inaktív volt az incidensek előtt.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.