Nyitókép: Körkép.sk

 

A mai napon összehangolt engedetlenségi akció keretében mintegy 2000 orvos nyújtotta be felmondását az ország 27 kórházában. Lépésük oka, hogy elégedetlenek az ágazatban uralkodó állapotokkal, bérezésükkel, a pályamodell minőségével.

 

Az országban összesen mintegy 5000 orvos dolgozik. A felmondásukat benyújtók két hónapos felmondási ideje október 1-jétől lép életbe. Legutóbb 11 évvel ezelőtt, a Radičová-kormány idején volt hasonló tömeges felmondás, mintegy 1200 orvost érintően. A lépés akkor komoly gondot okozott az egészségügynek.

 

 hirdetes_300x300  

Peter Visolajský, az Orvosi Szakszervezet elnöke szerint sarokba vannak szorítva, és nincs más lehetőség számukra. 8 pontos követelési listájuk az orvosok és a nővérek fizetésemelésén kívül a továbbképzési lehetőségek javítását, az ágazatba érkező pénzforrások igazságosabb elosztását is érintik. Mindezt annak érdekében, hogy a fiatal pályakezdő orvosok és nővérek ne külföldön keressenek megélhetést.

 

Eduard Heger kormányfő a lépésre reagálva azt mondta, hogy az emberek nem válhatnak a helyzet túszaivá, és megérdemlik a komfortot, melyet közösen kell elérniük. Egyben felszólította az orvosokat, hogy vizsgálják felül a lépésüket.

 

„Épp a fizetések emelése zajlik, javítjuk a munkahelyi körülményeket, pénzt fektetünk a kórházak felújításába és pont olyan kormány van hatalmon, mely nem a pénzt lopja ki az ágazatból, hanem fejleszti azt. Ilyen időben nem tartom korrektnek az orvosok lépését,“

 

reagált a kormányfő.

 

Hozzátette, hogy követeléseikkel, melyek egyik napról a másikra nem teljesíthetők hónapok óta foglalkoznak. Nehezményezi, hogy évtizedes mulasztásokat kérnek számon az orvosok épp ettől a kormánytól, mely az ágazat felemelésében érdekelt.

 

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter három napon belül elemzést készíttet a követelések jogosságáról, hétfőn, október 3-án pedig tárgyalásra hívta a kórházigazgatókat.

 

SITA/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.