Nyitókép: HVG

 

A kutatók 3,7 milliárd évet mentek vissza az időben egy szimulációval, hogy megnézzék, milyen körülmények uralkodtak a Marson, írja a HVG.

 

Hogy volt-e, vagy van-e élet a Marson, az egy évtizeden belül kiderülhet. A Perseverance Mars-járó jelenleg is gyűjti a mintákat, amelyeket a NASA majd visszahoz a Földre, hogy a tudósok itt elemezzék ki őket alaposan, és választ kapjanak az emberiséget régóta foglalkoztató kérdésre.

 

A szakemberek azonban addig sem ülnek ölbe tett kézzel: egy új, a Nature Astronomy hasábjain közzétett tanulmányban épp azzal foglalkoznak, hogy vajon lehetett-e élet a Marson. Arra jutottak: a távoli múltban a felszín lakható volt olyan baktériumok számára, amelyek hidrogénnel táplálkoztak és metánt bocsátottak ki.

 hirdetes_300x300  

 

A válasz megkereséséhez 3,7 milliárd évvel ezelőttig néztek vissza. Ez az időszak geológiai szempontból bonyolult kor volt a Mars számára, amit a kutatók Noach-kornak neveztek el. Úgy vélik, ekkoriban folyók, óceánok és jég borította a bolygó felszínét.

 

A szimuláció alapján arra jutottak, hogy a bolygón az élet a felszín alatt virágozhatott csak, mert ott védve voltak a baktériumok az ibolyántúli sugárzástól, valamint megfelelő mennyiségű vizet is kaptak a felszínen keresztül.

 

Fontos hangsúlyozni, hogy a kutatás csak azt vizsgálta, hogy alkalmas volt-e a Mars az életre, nem pedig azt, hogy volt-e rajta élet. A szakemberek az eredmény alapján úgy vélik, hogy ha a Mars éghajlata mérsékelt is volt a kezdetekkor, a hidrogént elfogyasztó és metánt termelő baktériumok miatt lehűlt a bolygó.

 

Hogy valóban léteztek-e a felszín alatt ilyen baktériumok, arra a Perseverance küldetése adhat majd választ.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.