Putyin szerint két héten belül befejeződik a mozgósítás Oroszországban - Körkép.sk

Hirdetés (X)

Friss hírek

Putyin szerint két héten belül befejeződik a mozgósítás Oroszországban

Putyin szerint a tervezett háromszázezerből 222 ezer embert már behívtak.

Nyitókép: SITA/Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Még nagyjából két hét van hátra a katonai mozgósítási időszakból Vlagyimir Putyin szerint. Az orosz elnök erről a FÁK-országok csúcstalálkozóján, a kazahsztáni Asztanában beszélt péntek este.

 

Putyin szerint a tervezett háromszázezerből 222 ezer embert már behívtak. Ami a háború folytatását illeti, a politikus kijelentette, hogy a következő időszakban nem fognak olyan intenzív légitámadásokat indítani az ukrán nagyvárosok ellen, mint a hét elején.

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken katonákat tüntetett ki, és Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökössel is tárgyalt a lehetséges együttműködésről.

SJE Nyílt nap

„Még mindig van elég emberük, hogy támadni tudjanak. Még mindig terrorizálni tudják a városainkat és az európai embereket, zsarolják az egész világot. De nincs esélyük, mert Ukrajna előretör” – mondta Zelenszkij szokásos esti videóüzenetében.

 

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök magas szintű terrorkészültséget vezetett be az országában, ami újabb jele annak, hogy Belarusz hamarosan a háború aktív részesévé válhat. Néhány nappal ezelőtt Lukasenka katonai csapással fenyegette meg Ukrajnát, egészen pontosan így fogalmazott:

 

„Mondják meg az ukrán elnöknek és a többi elmeháborodottnak, ha ugyan még Kijevben vannak egyáltalán, hogy az, amit a Krími híd elleni akció miatt kaptak, szelíd lányregény ahhoz képest, ami akkor vár rájuk, ha akár csak egy méterre benyújtják a koszos kezüket Belaruszba.”

 

Nyugati tisztviselők szerint egyelőre nem valószínű, hogy a frontra érkező orosz besorozottak komolyan megváltoztatják a háború menetét, mert jelentős részük gyenge kiképzést kap, és a felszerelésük is rossz. Az ukrán hadsereg vezetése arról számolt be, hogy Luhanszktól délre, Antratszit térségében nagy mennyiségű orosz fegyvert és felszerelést sikerült megsemmisíteniük.

A fronton lévő ukrán állásokat továbbra is intenzíven bombázza az orosz hadsereg, a helyszíni jelentések szerint Konszantinyivka és Bahmut térsége is erős tűz alatt volt.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket