Nyitókép: EPH (illusztrációs felvétel)

 

Frissítve: 14:36 – A SITA hírügynökség alapján általunk is közölt korábbi adatok tévesek voltak. A gáz ára a TTF tőzsdén napközben 100 euró alá csökkentek, sőt 94 eurónál is jártak ebéd után. Ez azonban még mindig messze esik a SITA által közölt 39 eurótól. A 100 euró alatti gázárat tükrözi egyébként a Dáta bez pátosu bejegyzése is. A tévedés ellenére a gáz árának zuhanása tényleg látványos, utoljára június első felében láttunk ilyen árakat. 
13.38 Múlt héten is csökkent a földgáz ára a nemzetközi piacokon. A TTF tőzsdén (ez a hollandiai Title Transfer Facility, ami egyfajta virtuális üzleti csomópont) a fölgáz jelenleg 39 euróba kerül megawattóránként, miközben a múlt hét elején még 65 euró felett járt megawattóránként.

 

Szeptember végén a földgáz ára az említett piacon még 200 euró felett járt, augusztus végén pedig az eddigi rekordot jelentő 313 eurón megawattóránként.

 

Jön az ársapka a földgázra és a villany árára Szlovákiában

 

 hirdetes_810x300  

A Dáta bez pátosu nevű piaci elemzők szerint az árcsökkenés magyarázata az enyhébb tél, az orosz szállítmányok alternatív forrásból való helyettesítése, az LNG-tárolók telítettsége. Mint fogalmaztak, a politikusoknak tudomásul kellene végre venniük, hogy szabályozni a tőzsdéket kell. Az árakkal nem kell foglalkozniuk, elvégre már nem a szocializmusban vagyunk, amikor szintén nem jól sült el az árpolitika.

 

„Ha segíteni akarnak, akkor a rászorultakon és az egészségileg hátrányos helyzetűeken tegyék“.

 

 

 

A villanyáram ára szintén csökken. A prágai tőzsde, a PXE adatai szerint a Szlovákiába szánt villanyáran ára pénteken 402 euró volt megawattóránként. Egy héttel korábban ennek ára még 435 euró volt. A rekordértéket a PXE augusztus 26-án mérte, amikor a villanyáram ára elérte az 1001 eurót megawattóránként.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.