Nyitókép: SITA/Michael Kappeler/Pool Photo via AP

 

Egy egész nemzedékre szóló feladat lesz Ukrajna újjáépítése, amelyet úgy kell végrehajtani, hogy a jövendő EU-s tagország az egységes belső piac részévé válhasson – mondta Olaf Scholz német kancellár hétfőn Berlinben.

 

A kormányfő az 5. német-ukrán üzleti fórumon kiemelte, hogy „minél koordináltabb és átláthatóbb” lesz Ukrajna újjáépítésé, annál nagyobb lesz a magánvállalatok hajlandósága arra, hogy beruházzanak az országban.

 

German Chancellor Olaf Scholz, sits next to Denis Shmyhal (M), Prime Minister of Ukraine, and Peter Adrian, President of the DIHK, duringthe German-Ukrainian Business Forum „Rebuild Ukraine”, in Berlin, Monday, Oct. 24, 2022. (Michael Kappeler/Pool Photo via AP)

 

 hirdetes_810x300  

Ugyanakkor a befektetők azt is tudják, hogy olyan országba viszik a pénzüket, amely nemcsak jó befektetési környezetet, mindenekelőtt jól képzett és erősen motivált munkaerőt kínál, hanem megszerzi az EU-tagságot – tette hozzá Olaf Scholz.

 

„Aki Ukrajnában végez beruházást, az az Európai Unió jövőjébe fektet be”

 

– fogalmazott a német kancellár.

 

Aláhúzta, hogy Ukrajnának remek adottságai vannak, például az energetika területén megfelelő beruházásokkal tranzitországból a fenntartható módon megtermelt energia exportőrévé fejlődhet.

 

Azonban a kijevi vezetésnek is vannak tennivalói, erősíteni kell a jogállamiságot és az átláthatóságot, és

 

„még elszántabban kell küzdeni a korrupció ellen”

 

– mondta Olaf Scholz.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!