Nyitókép: Euronews

 

A dél-afrikai kormány ragaszkodik ahhoz, hogy engedélyezi egy orosz oligarcha kikötését szuperjachtjával Fokvárosban, annak ellenére, hogy a város polgármestere tiltásra szólította fel.

 

A hajó, amely Hongkongból tart Fokvárosba, Alekszej Mordasové, Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségeséé, akit az Európai Unió és az Egyesült Államok is büntetőintézkedésekkel sújtott. A dél-afrikai kormány szerint a szankciók nem kötelezik.

 

Cyril Ramaphosa elnök szóvivője azt mondta, Dél-Afrikának nincs jogi kötelezettsége betartani az USA és az EU által bevezetett szankciókat, csak azokat, amelyeket az ENSZ elfogadott. A hongkongi kormány nemrégiben hasonló indoklással élt, amikor megtagadta az 521 millió dolláros szuperjacht beutazásának megakadályozását.

 hirdetes_810x300  

 

Megtagadnák az 521 millió dolláros szuperjacht beutazását. Kép forrása: yachtbible.com

Fokváros polgármestere viszont azt mondja, „erkölcsi kötelessége” szembeszállni Oroszország igazságtalan háborújával. Geordin Hill-Lewis, az ellenzéki Demokratikus Szövetség tagja megfogadta, hogy megakadályozza a szuperjacht kikötését, és a kormányt annak lefoglalására szólította fel.

 

Nem világos, hogy a fokvárosi tisztviselők hogyan tervezik megakadályozni a 141 méter hosszú The Nord nevű hajó kikötését.

 

Sok más afrikai országhoz hasonlóan Ramaphosa elnök kormánya eddig elkerülte Oroszország közvetlen bírálatát, és tartózkodott több olyan ENSZ-szavazáson, amelyen elítélték a háborút. Pretoria tárgyalásos rendezést sürgetett a konfliktus lezárására.

 

A luxusjacht várhatóan a következő hetekben érkezik Fokvárosba, azt nem tudni, hogy meddig maradhat. A háború előtt Mordasov Oroszország leggazdagabb embere volt. Az 57 éves férfi mintegy 29 milliárd dolláros  vagyonra tett szert acél- és bányavállalata, a Szeversztal révén.

 

A háború elején kiterjedt nyugati szankciókkal sújtották a Putyinnal való kapcsolatai miatt. A milliárdos azonban azt állítja, hogy nem vesz részt az orosz politikában.

 

Mordasov már elvesztett egy jachtot a szankciók miatt, Lady M nevű hajóját márciusban lefoglalták az olasz hatóságok. Jóval nagyobb Nord nevű hajója ekkor a Seychelles-szigeteken volt, onnan gyorsan Vlagyivisztokba hajózott, valószínűleg azért, hogy elkerülje a Lady M sorsát.

 

Bár az orosz oligarchák üzleti pozícióit súlyos csapások érik, vagyonuk javát mégsem fogják elveszíteni.

 

Mi lehet a lefoglalt vagyontárgyak sorsa?

 

Bár az oligarchák üzleti pozícióit súlyos csapások érik, vagyonuk javát mégsem fogják elveszíteni. A nyugati jogrendekben az elkobzás csak mellékbüntetésként alkalmazható, konkrét bűncselekményekhez kötve, például bizonyított pénzmosáshoz vagy vesztegetésekhez. A Bloomberg már márciusban figyelmeztetett arra, hogy a foglalások trükkös és nehézkes ügyek. Ha az ügyek bíró elé kerülnek, valószínűleg nem lesz kellő hivatkozási alap az, hogy az illető Putyin elnök barátja, vagy „a Kreml köreihez köthető”, mert ezek jogilag értelmezhetetlen meghatározások.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!