Friss hírek

A szlovák médiakeret módosításának meg kell felelnie az uniós jognak

Hátrányosan érinti a kisebbségi nyelveken sugárzó médiaszolgáltatókat.

Nyitókép: Vincze Lóránt Fb-oldala

 

Az Európai Bizottság vizsgálja a szlovákiai médiakeret módosítását, amely hátrányosan érinti a kisebbségi nyelveken sugárzó médiaszolgáltatókat. Vincze Loránt RMDSZ-es EP-képviselő azt követően fordult az Európai Bizottsághoz, hogy 2022 augusztusában a médiaszolgáltatási jogszabály módosítása kötelezővé tette a nem szlovák nyelven sugárzó szolgáltatók számára a szlovák nyelvű feliratozást – ez egyrészt plusz anyagi terheket eredményez, másrészt ellehetetleníti például az élő közvetítéseket.

 

A Bizottság tudatában van a szlovák médiakeret módosításának (… ) jelenleg vizsgálja az átültetést. Ezen értékelés függvényében a Bizottság dönthet úgy, hogy megteszi a megfelelő intézkedéseket az uniós jognak való megfelelés biztosítása érdekében

 

– áll a Vincze Loránt írásbeli kérdésére érkezett válaszban.

 

Az erdélyi EP-képviselő szeptemberi írásos kérdésében rámutatott: a módosított jogszabály sérti az egyenlő elbánás elvét azáltal, hogy állami támogatás nélkül feliratozási közfeladatokat ró minden szolgáltatóra az összes, nem szlovák nyelven sugárzott műsor esetében, ugyanakkor ellehetetleníti az élő közvetítések sugárzását. Az EP-képviselő azt kérdezte a Bizottságtól, hogy mennyiben felel meg a jelenlegi jogszabályi keret az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv céljainak, illetve az uniós ítélkezési gyakorlatnak, amelynek értelmében a hivatalos nyelv védelme és előmozdítása érdekében a tagállamok által bevezetett bármilyen korlátozásnak diszkriminációmentesnek, a cél elérésére alkalmasnak és szükségesnek kell lennie.

 

„Elvárom, hogy a Bizottság korrekcióra hívja majd fel a szlovák felet annak érdekében, hogy a kisebbségi nyelveken médiatartalmat szolgáltatók indokolatlan diszkriminációja megszűnjön Szlovákiában”

 

– nyilatkozta Vincze Loránt.

 

A kérdés és a válasz teljes szövege itt olvasható:

 

Körkép.sk/Vincze Loránt EP-képviselő sajtóirodája

Megosztás:
Címkék: Vincze Loránt

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket