Nyitókép: SITA/AP Photo/Alex Brandon

 

Az amerikai és a kínai elnök, Joe Biden és Hszi Csin-ping személyes találkozóra használta fel a G20-ak indonéziai csúcstalálkozóját. Ez volt az első találkozásuk azóta, hogy Biden csaknem két éve hivatalba lépett a Fehér Házban. A találkozó célja az volt, hogy „leküzdjék” a nagyhatalmak közötti különbségeket a növekvő gazdasági és biztonsági feszültségek idején.

 

„Országaink vezetőiként közös felelősségünk, hogy megmutassuk, Kína és az Egyesült Államok képes kezelni a nézeteltéréseket, képes megakadályozni, hogy a verseny konfliktusközelivé váljon, és megtalálják a módját annak, hogy együtt dolgozhassunk az együttműködésünket igénylő sürgető globális kérdésekben”

 

mondta.

 

 hirdetes_300x300  
U.S. President Joe Biden, left, arrives with Chinese President Xi Jinping for a meeting on the sidelines of the G20 summit meeting, Monday, Nov. 14, 2022, in Bali, Indonesia. (AP Photo/Alex Brandon)

 

Hszi Csin-ping a többórás találkozó elején úgy fogalmazott, reméli, hogy ő és Biden „megjelölik a helyes irányt a Kína-USA kapcsolatokhoz”, és készen áll az „őszinte és mélyreható eszmecserére” Bidennel.

 

A Fehér Ház vezetője szerint nem sok félreértés van az USA és Kína viszonyában.

 

„Csak azt kell kitalálnunk, hol vannak a vörös vonalak, és mik a legfontosabb dolgok mindannyiunk számára a következő két évben”

 

– mondta Biden.

 

 

U.S. President Joe Biden, right, stands with Chinese President Xi Jinping before a meeting on the sidelines of the G20 summit meeting, Monday, Nov. 14, 2022, in Bali, Indonesia. (AP Photo/Alex Brandon)

 

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!