Nyitókép: HVG

 

Nem elég, hogy valaki megfertőződik a Covid-19 vírussal, gyakran fogékonyabbá válik más betegségekre is. Amerikai kutatók a bélrendszerben találták meg a magyarázatot erre a jelenségre, olvasható a HVG cikkében.

 

Abban nem volt vita a szakemberek között, hogy kapcsolat van a koronavírus-fertőzés és bél mikrobiomjának (a bélben élő mikroorganizmusok rendszere) negatív változása között, azonban az, hogy maga a fertőzés váltja-e ki ezt, vagy egy eleve legyengült bélrendszer, és ennek megfelelően a sérült immunrendszer tette sebezhetőbbé a pácienseket, az egyelőre tisztázatlan. Egy új amerikai kutatás mindenesetre az előbbi mellé teszi le a voksot.

 

A New York-i Grossman School of Medicine kutatói két klinikai helyszínről, 96 férfit és nőt vontak be a vizsgálataikba. A résztvevők valamennyien kórházba kerültek Covid-fertőzés miatt, még 2020-ban. A vizsgálatok során minden Covid-19-es betegnél különbséget figyeltek meg a bélbaktériumok populációiban az egészséges kontrollokhoz viszonyítva. A leginkább azoknál a betegeknél tapasztalták ezt, akiket antibiotikummal kezeltek a kórházban. Megszűnt tehát a bél mikrobiom sokszínűsége, a páciensek negyedének bélrendszerét egyetlen típusú baktérium uralta. Viszont számos antibiotikum-rezisztens baktérium száma megnövekedett – ez valószínűleg a járvány korai szakaszában gyakori antibiotikum-használatnak köszönhető. Az is kiderült, hogy ezek a baktériumok a betegek ötödénél bekerültek a váráramba, és veszélyes fertőzéseket okoztak.

 hirdetes_300x300  

 

„Eredményeink azt sugallják, hogy a koronavírus-fertőzés közvetlenül befolyásolja a bélben lévő mikrobák egészséges egyensúlyát, tovább veszélyeztetve ezzel a betegeket. Most, hogy feltártuk ennek a bakteriális egyensúlyhiánynak a forrását, az orvosok jobban be tudják azonosítani azokat a koronavírusos betegeket, akiknél a legnagyobb a kockázat a másodlagos véráram-fertőzésre”

 

– írják a kutatók a Nature Communications folyóiratban.

 

Arra azért figyelmeztetnek, hogy mivel a betegek különböző kezeléseket kaptak a betegségük miatt, a vizsgálat nem tudta teljes mértékben figyelembe venni az összes olyan tényezőt, amely hozzájárulhatott mikrobiomjuk megzavarásához és betegségük súlyosbodásához. A kutatók a következőkben azt vizsgálnák, hogy miért szöknek ki bizonyos mikrobafajok nagyobb valószínűséggel a bélből a Covid-19 fertőzés során.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!